Hlavní obsah

Slovenská centrální banka čeká pokles ekonomiky až o 9,4 procenta

Aktualizováno

Slovenská ekonomika letos podle odhadu tamní centrální banky (NBS) vykáže kvůli pandemii způsobené koronavirem pokles o 1,4 až 9,4 procenta. Nejpravděpodobnějším scénářem je propad nejméně o 4,5 procenta. NBS to v úterý uvedla v nejnovější prognóze, do které nezahrnula opatření vlád a centrálních bank na zmírnění krize. Na příští rok NBS očekává, že exportně orientované slovenské hospodářství se začne zotavovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejpesimističtější ze tří scénářů předpokládá kvůli pandemii výrazné narušení globálního obchodu, mimořádnou situaci, která potrvá do léta, a trvalé dopady na celosvětovou ekonomiku. Slovensko naposledy zaznamenalo propad hrubého domácího produktu v roce 2009 během globální ekonomické krize, a to o 5,5 procenta.

„Všichni se shodujeme v tom, že tato krize jak rychle přišla, může rychle odejít. Na rok 2021 už předpokládáme výrazné zotavení našeho života,” řekl novinářům guvernér NBS Peter Kažimír.

Mimořádné časy. ECB nakoupí dluhopisy za 21 bilionů

Ekonomika

Dříve NBS na letošek odhadovala růst exportně orientované slovenské ekonomiky o 2,2 procenta po loňském růstu o 2,3 procenta.

Na Slovensku už kvůli pandemii například přerušily výrobu vozidel všechny čtyři továrny automobilek, na které je navázána řada výrobců součástek. Slovensko je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem aut na světě.

Slovensko v rámci preventivních opatření proti šíření koronaviru také přerušilo výuku ve školách, které podle nejnovějšího rozhodnutí zůstanou uzavřeny až do odvolání. Mimo provoz je řada maloobchodních prodejen kromě například prodeje potravin, drogistického zboží či lékáren. Zakázáno je i pořádání hromadných sportovních, kulturních či společenských akcí.

Ekonomika klesne o 10 procent, odhaduje Deloitte

Ekonomika

Podle odhadu poradenské společnosti Deloitte by letos česká ekonomika mohla klesnout o deset procent.

Propad ekonomiky by měl být doprovázen rychlým růstem počtu nezaměstnaných, dvouciferným poklesem vývozu, dovozu i průmyslové výroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám