Hlavní obsah

Slováci chtějí srazit daň z příjmů na 19 procent

Novinky, Jiří Vavroň
BRATISLAVA/PRAHA

Slováci budou od ledna příštího roku platit pouze 19 procentní - rovnou - daň z příjmů. Na 19 procent se sjednotí rovněž sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Vyplývá to z návrhu daňové reformy, na které se v úterý dohodli předáci vládních stran. Je to ještě méně, než ještě v pondělí předpokládal slovenský ministr financí Ivan Mikloš.

Foto: Archív MJVM

Z výstavy Hračky ze staré půdy.

Článek

"Slovensko bude mít jednu z nejnižších sazeb daně z příjmů jak právnických osob, tak fyzických osob v regionu," řekl v pondělí Právu, "a to ve výši dvaceti procent". "Dohodli jsme se na zavedení rovné daně z příjmu ve výši 19 procent a na sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty rovněž na úroveň 19 procent," oznámil v úterý rozhodnutí slovenské vlády Mikloš.

V České republice se počítá že daň z příjmu právnických osob klesne ze současných 31 procent příští rok na 28 procenta následně na 24 procent. Se změnami daně z příjmů fyzických osob se nepočítá. Sazby daně z přidané hodnoty jsou 5 a 22 procent. Nynější nižší návrh způsobí na Slovensku zvýšení deficitu veřejných financí v roce 2004 na 3,9 procenta hrubého domácího produktu z dosud předpokládaných 3,4 procenta HDP. "Při zavedení daňové reformy to považuji za akceptovatelné řešení," poznamenal Mikloš.

Slovákům vzroste mzda i výdaje

Snížení přímého daňového zatížení budou částečně kompenzovat vyšší nepřímé daně. Od července by totiž měly na Slovensku stoupnout některé spotřební daně. Například u lahve piva to bude o necelou korunu, v průměru o devět korun na krabičku cigaret a zhruba o dvě koruny až 3,5 Sk na litr pohonných hmot.

Proti předpokladům se nebudou zvyšovat spotřební daně z vína. V případě schválení daňové reformy by tak Slováci dostávali vyšší čistou mzdu a podniky platily nižší daň z příjmů. V současnosti platí živnostníci a zaměstnanci daň z příjmu od deseti do 38 procent z daňového základu; ostatní podnikatelé 25 procent. Z nižších daní budou profitovat hlavně lépe vydělávající občané. Naopak, důchodce a sociálně slabší obyvatele zřejmě nejvíce postihne nárůst nepřímých daní, které způsobí růst cen.

Podraží také potraviny, energie a služby, které jsou nyní zdaňovány 14procentní sazbou DPH. Na ostatní zboží se uplatňuje 20procentní DPH. Vláda chce do roku 2006 splnit tzv. Maastrichtská kritéria, potřebná pro zavedení jednotní evropské měny euro, řekl Právu Mikloš.

Zanikne dědická daň

Daňová reforma předpokládá také zrušení daně z dividend, daně z dědictví, darování, převodu a přechodu nemovitostí a zvýšení daně z nemovitostí. Současně se startem daňové reformy se má spustit v zemi také penzijní reforma, když část nynějších odvodů by si měli Slováci odkládat na speciální účty.

ODS : takového ministra potřebujeme

Takového ministra financí bychom potřebovali prohlašoval v pondělí na odborném semináři Centra pro ekonomiku i politiku zaměřeného právě na slovenskou reformu prezident Václav Klaus i místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Vlastimil Tlustý (ODS). Podle Tlustého je především výhodou Slovenska, že reformu předkládá na rozdíl od českého vládního návrhu jako celek. Navíc je reforma radikální především v oblasti daní.

Mikloš očekává, že nízké daně přilákají zejména zahraniční investory, což podpoří ekonomický růst země. Na slovenskou reformu pozitivně reagují i představitelé Unie svobody. Je to tím, že ve vládě má rozhodující slovo pravice, říká Ivan Pilip (US).Takhle nějak bychom měli postupovat i u nás, tvrdí unionisté. Experti zdrženlivější Ekonomičtí experti a to i Evropské unie tak i Mezinárodního měnového fondu jsou zdrženlivější. I když směr reforem je správný, upozornují experti na fakt, že tvrdé kroky je lepší rozložit s ohledem na sociální smír minimálně na dva roky.

Radikální reforma je správná, ale je třeba vzít v potaz že stejně radikální budou i dopady, když se nepovede, nebo o vyvolá sociální bouře. Pro radikální reformu je třeba najít všeobecný politický konsenzus, upozornuje Mězinárodní měnový fond. Jednání o podpoře všech rozhodujících politických sil však slovenskou vládu s jejími návrhy teprve čeká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám