Hlavní obsah

Skupina Volkswagen zaznamenala rekordní prodeje. Nejvíce rostly Seat a Škoda

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý automobilový koncern Volkswagen v letošním prvním pololetí zaznamenal rekordní prodeje. Skupina dodala 5,5 miliónu vozů, což je za toto období její historický rekord. Odbyt meziročně zvýšila o 7,1 procenta. Uvedl to server listu Financial Times.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Vlajka Volkswagenu u autosalónu v německé Bochumi.

Článek

V samotném červnu prodeje vzrostly o 4,1 procenta na 986 tisíc vozů. Volkswagenu se tak daří navzdory pokračující dieselové aféře, poznamenala veřejnoprávní televize ZDF.

Šéf prodeje Fred Kappler nicméně upozornil, že nové emisní standardy ovlivní prodeje ve druhé polovině roku. „Některé vozy se zřejmě k zákazníkům dostanou později, než se plánovalo,“ varoval Kappler. Dodal však, že dodávky stouply ve všech klíčových regionech.

Nejvíce rostla španělská značka Seat, která dodala o 17,6 procenta vozů více. Na druhém místě byla mladoboleslavská Škoda Auto, jíž prodeje stouply o 11,6 procenta na 652 700 vozů. Značka vozů Volkswagen zvýšila prodeje o 6,3 procenta na 3,12 miliónu aut. To je více než polovina prodejů celého koncernu.

Emisní aféra trvá téměř tři roky

Emisní aféra Volkswagenu vypukla v září 2015, když americká Agentura pro životní prostředí obvinila koncern Volkswagen, že jeho dieselové motory obcházejí měření emisí. [celá zpráva]

S Američany se Volkswagen na začátku loňského roku domluvil na urovnání sporu. V rámci dohody musí automobilka přiznat vinu ohledně porušení některých ustanovení amerického práva a zaplatit 4,3 miliardy dolarů (zhruba 88 miliard korun). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám