Hlavní obsah

Skupina RWE zvýší ceny plynu domácnostem o 9,5 procenta

– Praha • Aktualizováno
Právo, Martin Procházka

Domácnosti, které odebírají zemní plyn od Skupiny RWE, si od června připlatí v průměru o 9,5 procenta více. Průměrná domácnost tak podle RWE zaplatí asi o 200 korun měsíčně navíc. Zdražovat se chystá i další významný dodavatel E.ON, o zvýšení cen rozhodne nejdříve v pondělí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Plyn pro domácnosti od června podraží.

Článek

„Za zvýšení může především dramatický nárůst cen ropy v posledních šesti měsících. Silná koruna dokázala dopady drahé ropy pouze zmírnit. Zvýšení ceny přichází na letní měsíce až po topné sezóně, kdy byla cena stabilní,“ řekl Právu mluvčí Skupiny RWE Martin Chalupský.

Ceny ropy stouply za posledních šest měsíců o 44 %. „Naše ceny kalkulujeme především podle cen ropných derivátů v posledním šestiměsíčním období. A právě ty v tomto rozmezí narostly na světových trzích o 44 %. To je faktor, který se nám promítá do nákupních cen, a proto je logické, že ke zvýšení ceny musí dojít,“ řekl člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Ročně až 3600 korun navíc

Domácnosti, které plynem pouze vaří, si měsíčně připlatí devět Kč. Rodiny, které plyn používají na vaření a ohřev vody, zaplatí měsíčně o 69 Kč více, ročně tedy asi o 840 Kč navíc. Lidé žijící v bytě, kteří plynem vaří, ohřívají vodu a topí, zaplatí za měsíc o 206 Kč navíc, za rok asi o 2500 Kč více než nyní. Domácnosti v rodinných domech, které plynem vaří, ohřívají vodu a topí, vyjde plyn od června o 304 Kč dráž, ročně tedy asi o 3600 Kč navíc.

„V minulých obdobích jsme se pokusili držet cenu relativně stabilní, aby nedocházelo k větším než několikaprocentním výkyvům. Za posledního půl roku narostla cena plynu pro domácnosti jen o 2,3 %. Dnes je situace skutečně jiná. I na spotových trzích narostla cena zemního plynu za poslední půlrok o 22 %. Tento nárůst se musí zákonitě, dnes a nebo později, projevit u všech obchodníků s touto komoditou. Současné ceny jsou neudržitelné,“ dodal Varcop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám