Hlavní obsah

Skupina poslanců podala ústavní stížnost na Zákoník práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Celkem 73 poslanců ODS, KDU-ČSL a Strany zelených podalo stížnost k Ústavnímu soudu na některá ustanovení Zákoníku práce. Myslí si, že by paragrafy mohly být v rozporu s Ústavou.

Článek

Vláda navrhovala roční odklad pracovního kodexu. Ministr práce Petr Nečas (ODS) uvedl, že norma obsahuje zhruba osm desítek chyb. Roční odložení mělo podle něj posloužit k jejich odstranění. Odbory byly proti odsunu platnosti zákoníku a na protest proti němu svolaly do Prahy demonstraci, kterou ale nakonec odvolaly. [celá zpráva] Poslanci ČSSD a KSČM totiž předáky ujistili, že odložení nepodpoří.

"Vzhledem k ideologické předpojatosti a neprozíravému postoji odborářských předáků podporovaných ČSSD a KSČM je odložení nepravděpodobné," uvedl Nečas. Zákoník označil za paskvil. Ministerstvo práce již začalo připravovat novelu kodexu. Podle ministra se bude projednávat ve "standardním legislativním procesu", tedy i několik měsíců.

Některé body v možném rozporu s Ústavou ČR:

- Oprávnění odborové organizace zakázat práci přesčas

- Vydávání vnitřních předpisů firmy v závislosti na odborové organizaci

- Uzavírání kolektivních smluv za všechny zaměstnance, tedy bez souhlasu těch, kteří nejsou členy odborů

- Uzavírání kolektivní smlouvy s největší odborovou organizací u zaměstnavatele

Zákoník prosadila i přes veto prezidenta republiky ČSSD s komunisty. Kritici normy soudí, že sníží konkurenceschopnost firem, zvýší jejich náklady a poškodí ty, kteří shánějí práci. Zastánci naopak míní, že je to moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost a zachovává nezbytnou ochranu zaměstnanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám