Hlavní obsah

Škromach s Drábkem se spojili v boji proti nezaměstnanosti

Právo, Hana Kadečková
PRAHA

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach spolu s šéfem Hospodářské komory Jaromírem Drábkem zahájili ve čtvrtek společné tažení proti nezaměstnanosti. Podepsali smlouvu o spolupráci a založí Institut trhu práce.

Článek

Škromach s Drábkem chtějí především zefektivnit spolupráci úřadů práce, zaměstnavatelů a škol, aby vzdělání a kvalifikace lidí lépe odpovídaly požadavkům firem. To by mělo vést ke snížení počtu nezaměstnaných.

"Ve vzdělávacím systému není dnes zohledněna reálná poptávka po kvalifikované pracovní síle v konkrétních oborech. Totéž platí o nabízených možnostech rekvalifikace a zvyšování kvalifikace nezaměstnaným. Projekt si klade za cíl tyto nedostatky odstranit," dodal Drábek.

Pilotně ve čtyřech krajích

Institut trhu práce bude pilotně vyzkoušen ve čtyřech krajích - Zlínském, Moravskoslezském, Ústeckém a Královéhradeckém. Časem má fungovat na celém území ČR. Centra trhu práce vzniknou v dnešních okresních a krajských hospodářských komorách. Zde se budou sbíhat informace z úřadů práce a od zaměstnavatelů. Hospodářská komora bude data zpracovávat a vyhodnocovat a pak předkládat návrhy řešení. 

"Pracoviště Hospodářské komory budou také provádět servis pro malé a střední podnikatele, a to formou tzv. externího personálního oddělení. Počítáme i s tím, že navážeme úzkou spolupráci s velkými zaměstnavateli a jejich personálními útvary, na základě zjištění reálných potřeb regionálního trhu práce posléze navrhneme způsob přípravy mladé generace na budoucí povolání," uvedl tajemník Hospodářské komory Vladimír Šiška.

Projekt bude financován z prostředků Evropského sociálního fondu a ministerstvo práce odhaduje, že bude stát asi 500 miliónů korun. Tato částka bude čerpána postupně až do roku 2008. Poté projekt neskončí, ale bude dále pokračovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám