Hlavní obsah

Škody po zemětřesení v Japonsku se odhadují až na 300 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Škody způsobené rekordně silným zemětřesením a obří přílivovou vlnou v severovýchodním Japonsku se budou pohybovat mezi 16 a 25 biliony jenů, tedy asi 200 až 300 miliardami dolarů (3,5-až 5,2 bilionu Kč), tedy až pět procent ročního výkonu japonské ekonomiky. Ve středečním odhadu to uvedla japonská vláda. Půjde tak podle předpokladů o nejnákladnější přírodní katastrofu v historii.

Foto: Lee Jae-Won , Reuters

Zoufalí obyvatelé Ocuči hledají své věci v troskách domů

Článek

Vládní odhad pokrývá škody na dopravní a další infrastruktuře, domech a továrnách. Nezapočítává však ekonomické ztráty v důsledku výpadků a odstavování elektrické energie ani náklady vznikající havárií na jaderné elektrárně Fukušima. Netýkají se ani ztrát na finančních trzích a dopadů na ekonomickou důvěru a aktivitu v zemi.

Ředitel odboru makroekonomických analýz Úřadu vlády Fumihira Nišizaku novinářům k odhadu sdělil, že jej obestírají značné nejistoty. Vláda v dnešní zprávě poukázala na negativní dopady katastrofy na finanční a komoditní trhy a na ostatní světové ekonomiky.

Předešlé velké zemětřesení v Japonsku, které v roce 1995 zasáhlo průmyslovou oblast kolem přístavu Kóbe, způsobilo škody kolem 100 miliard dolarů. Tehdy šlo o nejnákladnější přírodní katastrofa v dějinách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Japonci pohřbívají oběti zemětřesení a tsunami do masových hrobůVideo: Reuters

Japonsko v pátek 1. března zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 stupně, které spolu s mohutnou přívalovou vlnou tsunami zničilo stovky kilometrů dlouhý pás severovýchodního pobřeží ostrova Honšú. Vyžádalo si zatím 9408 obětí.

Následkem jsou tisíce mrtvých a pohřešovaných, trosky zřícených domů, zničená infrastruktura, nedostatek potravin, pohonných hmot a odpojování elektrického proudu. Katastrofa poškodila jadernou elektrárnu Fukušima 1, z níž nyní uniká radiace, která ohrožuje okolí.

Reklama

Související témata:

Související články

Radiace kolem Fukušimy je 1600krát větší

Míra radiace v některých oblastech 20kilometrového sanitárního okruhu kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima 1 v Japonsku je 1600krát větší, než je běžné....

Výběr článků

Načítám