Hlavní obsah

Škody na českých lesích nemají obdoby

Právo, Novinky, ČTK, gö, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Noční vichr způsobil v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) největší kalamitu v historii firmy. Podle prvních odhadů vítr poškodil milión metrů krychlových dřeva, což potvrdil i ministr zemědělství Petr Gandalovič. Vedení LČR zvažuje, že požádá vládu o vyhlášení krizového stavu v lesích, řekl v pátek mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd.

Článek

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) Právu potvrdil, že orkán způsobil v lesích obrovské polomy. "Je to asi objem, který je zhruba třetinou celoročního objemu těžby polomů. Jestliže se celoročně vytěží 2,5 až 3 milióny kubíků dřeva, tak teď jsme se dostali na třetinu. Je to velmi hrubý odhad," prohlásil.

Gandalovič věří, že Lesy situaci zvládnou bez pomoci státu, zároveň ale řekl, že připravuje podklady pro jednání vlády. "Je to věc, kterou budeme muset řešit," řekl bez upřesnění.

Odnesl to hlavně jihozápad

Největší škody LČR zatím evidují na jihozápadě republiky. Přesnější spočítání škod bude podniku trvat přibližně týden, protože do některých lesů se jeho pracovníci kvůli zataraseným cestám nemohou vůbec dostat. Ke spočítání škod chtějí LČR po uklidnění větru použít i letadla.

Vichr způsobil jednotlivé i plošné vývraty, polomy a zlomy. "Množství vývratů bude zřejmě vyšší, neboť půda je promáčená, není zmrzlá a stromy v ní nejsou tak pevně ukotveny," řekl výrobně-technický ředitel LČR Vladimír Krchov. Lidé by do lesů neměli vůbec vstupovat, protože stabilita stromů je vichřicí narušena a hrozí nebezpečí pádu celých stromů či větví.

Ve státních lesích se od začátku ledna dřevo netěží, protože firma zatím neuzavřela nové smlouvy s vítězi loňských tendrů na práce v lesích. "O dalším těžebním postupu s ohledem na nynější kalamitu LČR teprve rozhodnou," řekl Vyšohlíd. Původně LČR plánovaly, že vítězové tendrů začnou po podpisu smluv v lesích pracovat v únoru. Pokud by se popadané dřevo nepodařilo z lesů včas odstranit, může hrozit v průběhu roku přemnožení kůrovce.

Šumavě se vichr nevyhnul

Za doslova katastrofální označují škody po vichřici lesáci na jihu Čech. "Podle předběžných odhadů dosahují polomy na našem území minimálně milión krychlových metrů dřeva, což je běžná roční těžba. Není ale vyloučeno, že toto číslo se může i zdvojnásobit. Polomy zasáhly plošně zejména silné smrkové porosty, což může do budoucna znamenat obrovský problém s jejich likvidací, hrozbou kůrovcové kalamity a následným zalesňováním," řekl v pátek Právu ředitel jihočeského inspektorátu Lesů ČR Karel Trůbl.

Obrovské škody napáchal vítr i v šumavském národním parku. "Také my odhadujeme polomy na úroveň roční těžby. Navíc se obáváme toho, že může začít padat sníh, který by situaci ještě dále zkomplikoval," uvedl ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Alois Pavlíčko.

Velké škody způsobil vítr také v Krušných horách. V Ústeckém kraji se odhad kalamity pohybuje přibližně v úrovni 16% roční těžby. Nejhorší situace je v Lesní správě Rumburk.

Obrovské škody v Krkonoších

"Jde o škody velkého rozsahu, které budeme mapovat celý víkend. Vichr polámal nebo vyvrátil značné množství stromů a poničil některé horské objekty. Na jednom z nich to v Horní Malé Úpě vzalo střechu," přiblížil mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Správa KRNAP pro uplynulou noc vyhlásila interní zákaz svých zaměstnanců vstupovat do lesa.

"Lidé by neměli chodit do krkonošských lesů, kde jsou v akutním ohrožení života, ani nyní. Půda je podmáčená a hrozí zřícení dalších stromů. Škody jsou skutečně značné. Budu rád, když je zmapujeme do úterý," doplnil ředitel Správy KRNAP Jiří Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám