Hlavní obsah

Škoda na daních za ředění benzínu je až 250 miliónů

PRAHA

Organizovaná skupina 16 lidí, která je obviněna kvůli ředění pohonných hmot určených k prodeji na čerpacích stanicích, zatím způsobila státu škodu na daních ve výši 250 miliónů korun. Novinářům to v pátek řekl zástupce ředitele finanční policie Tomáš Martinec s tím, že částka se s největší pravděpodobností po ukončení vyšetřování podstatně zvýší.

Článek

Policie v rámci akce "Cisterna" zadržela celkem 18 lidí, 16 z nich bylo obviněno z krácení daně, poplatku a rovněž z účasti na zločinném spolčení. U jednoho z trestně stíhaných policisté navrhli vazbu. Podezřelým hrozí v případě soudní dohry až 12 let vězení. Skupina působila na území ČR od roku 2002. [celá zpráva]

Kontrolní akce, kterou policisté a celníci připravovali od září 2004 se dotkla 50 čerpacích stanic, 24 nevyhovělo státním normám, 14 z nich bylo napojeno na organizovanou skupinu obviněných a uzavřeno.

Celníci ve Středočeském a Ústeckém kraji ve středu provedli desítky kontrol čerpacích stanic, kde dohlíželi, zda jsou vybrané výrobky skladovány a prodávány v souladu se zákonem a zda nejsou do paliva přimíchávány směsi. Kontroloři dočasně uzavřeli šest benzinových pump v Ústeckém kraji. [celá zpráva]

Policisté potom provedli domovní prohlídky a zajistili různé dokumenty a počítače. U čerpacích stanic také zabavili zhruba milión korun, akcie vysoké hodnoty, 400 000 litrů pohonných látek, z nichž asi 150 000 litrů byla již zředěná nafta, a zbytek oleje připravené k míchání benzínu.

Obvinění se zřejmě týká menších čerpacích stanic

Obvinění jsou českými občany a patří k několika firmám, které míchaly do benzínu nezdaněné minerální, strojní nebo ložiskové oleje. Jejich podíl v pohonných hmotách se pohyboval od pěti do 30 procent.

Největší čerpací stanice v tuzemsku vyloučily, že by se obvinění týkalo jejich zaměstnanců. "U nás jsme takové kontroly neměli. Naší společnosti se to netýká," řekla mluvčí společnosti Benzina Lenka Svobodová. Rovněž společnosti Čepro, OMV a Shell vyloučily, že by policie obvinila jejich pracovníky. Podle odborníků, kteří si nepřáli být jmenováni, se obvinění bude týkat spíše menších čerpacích stanic, překupníků a dovozců.

Televize Prima v této souvislosti zmínila společnost SF Petrol, která mimo jiné provozuje čerpací stanice. Dodala, že letos jí chce Česká obchodní inspekce (ČOI) udělit za ředění nafty lehkými topnými oleji miliónovou pokutu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám