Hlavní obsah

Sklárny dostaly pokutu půl miliardy eur za kartel

BRUSEL

Pokutu ve výši 486,9 miliónu eur (téměř 13 miliard korun) dostaly od Evropské komise čtyři sklárny, dvě z nich mají své pobočky i v ČR - Saint-Gobain a AGC Flat Europe. Firmy vyrábějící plochá skla pro okna, dveře či zrcadla se údajně nelegálně domlouvaly na růstu cen a podmínkách na trhu.

Článek

Největší pokutu - 148 miliónů eur - dostala americká firma Guardian. Britská společnost Pilkington Plc by měla zaplatit 140 miliónů eur a francouzská firma Saint-Gobain 133,9 miliónu eur. Poslední z firem je v Belgii sídlící společnost Glaverbel SA, která se přejmenovala na AGC Flat Europe a spadá pod japonský koncern Asahi Glass Company, který je největším výrobcem skla na světě. Belgická společnost dostala pokutu 65 miliónů eur.

V Česku mají své závody firmy Saint-Gobain a AGC Flat Europe. V Litomyšli působí společnost Vertex, která patří francouzské společnosti. Vyrábí technické tkaniny ze skleněných vláken a její roční obrat činí kolem pěti miliard korun.

AGC Flat Europe má svoji pobočku AGC Flat Czech v Teplicích, která vlastní vlastní pět výrobních závodů a 16 distribučních společností v České republice, Polsku a na Slovensku. Její hlavní činností je právě výroba plochého skla a zaměstnává přes 3000 lidí. Pro většinu lidí je možná známější pod svým bývalým jménem Glaverbel Czech.

Kartel fungoval tři roky

Komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová řekla, že kartelovou dohodu se úřadům podařilo odhalit s pomocí národních úřadů. Ve většině případů to oznámí některá ze společností sama kvůli tomu, aby se vyhnula pokutě. EK už letos kvůli kartelovým dohodám rozdala pokuty za více než dvě miliardy eur (téměř 53 miliard korun).

Kartel fungoval přinejmenším od roku 2004 do roku 2005, kdy se všem zúčastněným firmám podařilo jednorázově zvýšit ceny a poté je stabilizovat. Pohyby ceny domlouvalo vedení na pravidelných schůzkách, o nichž prý muselo vědět, že jsou nezákonné. Dopad takového jednání na celý trh byl značný. Všechny pokutované společnosti totiž ovládají zhruba čtyři pětiny trhu s plochým sklem v Evropské unii.

Jde o pátou největší pokutu za kartelovou dohodu, jakou kdy výkonný orgán udělil.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám