Hlavní obsah

Skandál s platem šéfa newyorské burzy skončil rezignací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Šéf newyorské burzy NYSE Richard Grasso v noci na čtvrtek pod sílícím tlakem investorů odstoupil ze svých funkcí předsedy správní rady a generálního ředitele, oznámila burza. Vedení NYSE již dále nedokázalo odolávat nevoli veřejnosti nad přemrštěným platem šéfa této samosprávné veřejné organizace.

Foto: Eva Jenčíková

Dominion hráli v Týništi děti i dospělí

Článek

Útoky proti Grassovi vyvrcholily v posledních dnech, kdy jej k rezignaci vyzvali představitelé největších amerických penzijních fondů, tedy nejvýznamnějších investorů na burze. Skandál vyvolala zpráva, podle níž Grasso od NYSE získal na odměnách celkem 140 miliónů dolarů (asi 4,2 miliardy Kč).

Většina ředitelů NYSE byla pro odchod

Grasso nejprve svolal mimořádnou schůzku vedení burzy na příští týden, rychlý vývoj událostí ale donutil NYSE zasednout již po skončení středečního obchodování. Pro odchod šéfa se na schůzce vyslovila většina ředitelů NYSE, včetně nedávno jmenované bývalé ministryně zahraničí Madeleine Albrightové, řekl informovaný zdroj agentuře Reuters.

Hlasování ředitelů NYSE ale nebylo zdaleka jednomyslné - pro bylo 13 a proti sedm členů vedení. Podporu Grassovi vyjadřoval šéf firmy Home Depot Kenneth Langone, prezident Viacomu Mel Karmazin nebo šéf firmy Bear Stearns James Cayne.

Rezignace obnoví důvěru burze

Na konci srpna burza oznámila, že Grasso od ní získal na platu, odměnách a příspěvcích do fondů celkem téměř 140 miliónů dolarů, což vyvolalo u veřejnosti výbuch nevole.

"Dick nabídl předložit rezignaci, pokud o to správní rada požádá, a ta to udělala a rezignaci přijala," uvedl ve sdělení Carl McCall, který mimořádné schůzce ředitelů předsedal. Pro rezignaci se z členů vedení vyslovili například šéfové předních investičních bank Goldman Sachs, Morgan Stanley a J.P. Morgan Chase & Co.

"Grassova rezignace byla nezbytným krokem k obnovení důvěry v burzu. Je to pro trhy závan čerstvého vzduchu," řekl revizor velkých kalifornských státních penzijních fondů Steve Westly.

Zodpovědnost neleží jen na Grassovi

Grasso pracoval pro NYSE plných 36 let a jejím šéfem byl od roku 1995. Jeho kompetence nikdy nikdo nezpochybnil, kauza přemrštěných kompenzací ale vyvolala otázky po charakteru instituce, která je zároveň organizátorem a regulátorem veřejného trhu a současně ziskovou organizací.

Grassova rezignace asi vyvolá širší diskusi o řízení burzy a odměňování jejich šéfů. Pod drobnohled se zejména dostane struktura kompenzačního výboru, který dohlíží na odměny manažerů. Zprávu o vnitřním řízení NYSE si od burzy vyžádal nadřízený orgán, Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

"Je to pro NYSE velmi smutná doba. Grasso v tom nejel sám. Za demisi člověka, který strávil na burze celý život a miloval ji, musí převzít část zodpovědnosti i další lidé," řekl dlouhodobý člen NYSE Francis Maglio.

Reklama

Výběr článků

Načítám