Hlavní obsah

Skandál s dioxiny se v Německu šíří, našli dalšího výrobce a zavřeli 1000 farem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Aféra s dioxiny, které se v Německu dostaly do krmiv, se dále rozrůstá. Agentura DPA v sobotu s odvoláním na spolkové ministerstvo zemědělství oznámila, že úřady zjistily dalšího výrobce, který do krmiv přidával tuky s rakovinotvornými dioxiny. Na základě toho bylo následně uzavřeno další 934 zemědělských podniků. Výrobce pochází z Dolního Saska.

Foto: Christian Charisius , Reuters

Prasata na farmě v německém Bockelu

Článek

Firma úřadům nenahlásila své dodavatele. Ministryni zemědělství Ilse Aignerovou to rozzlobilo. Z Dolního Saska ji prý opakovaně ujišťovali, že u nich je vše v pořádku a úřady provedly všechny potřebná opatření.

Německo počátkem ledna potvrdilo výskyt rakovinotvorného dioxinu v drůbežích chovech v zemi, později se zjistilo, že drůbež má v sobě látku z krmiv. Do nich se tuky se zakázanými dioxiny přidávaly. Kvůli výskytu látky v mase a vejcích byly zavřeny tisíce farem, většina z nich ale testy na přítomnost dioxinu prošla.

Ministerstvo zemědělství Šlesvicka-Holštýnska, kde byl objeven první výrobce, uvedlo, že firma Harles & Jentzsch GmbH, která závadné krmné tuky vyráběla, věděla o jejich kontaminaci dioxinem už od loňského března, úřadům to ale neohlásila.

Dioxiny se používají k technickým účelům a není úplně jasné, jak se dostaly do tuku určeného pro krmiva. Podle prvních informací ve firmě Harles & Jentzsch pustil zaměstnanec špatný kohout, tomu ale mnozí nevěří.

Vepřové s dioxiny i v ČR

Ministerstvo zdravotnictví Saska-Anhaltska ve čtvrtek uvedlo, že do i do ČR se dovezlo 35 prasat, která snědla krmivo kontaminované dioxinem. Lidé už je snědli. Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna bylo do ČR dovezeno 4500 kilogramů závadného vepřového. [celá zpráva]

Maso se dostalo do sítě veřejného stravování, většinou do jídelen.

Dioxin je nebezpečný jen pokud se užívá dlouho dobu ve velkých dávkách, pak se v těle ukládá. Jednorázové požití nebezpečné není.

Dioxin
Dioxin je vysoce toxická a karcinogenní látka, která se velmi pomalu rozkládá. Dobře se váže na tukové tkáně v lidském nebo zvířecím těle a při větších koncentracích nebo dlouhodobém působení může podle odborníků způsobit vážné zdravotní poruchy. Používal se i jako defoliant ve směsi Agent Orange ve válce ve Vietnamu. Na svědomí má i lidské životy v Bhópálu.

Veterináři rovněž v týdnu nařídili stáhnout z trhu vejce, která byla označena veterinárním schvalovacím číslem třídírny v Německu, které není uvedeno na německém seznamu schválených závodů. [celá zpráva]

Dioxiny ovlivňují imunitu člověka
Dioxiny jsou rakovinové látky, které ovlivňují imunitu člověka. Právu to řekl v pátek profesor Tomáš Zima, děkan I. lékařské fakulty, který je biochemik.„Dioxiny mohou ovlivňovat reprodukční systém člověka a působí na jeho imunitu, ale to jen za předpokladu, že člověk jich takříkajíc dostane do sebe extrémní dávku,“ prohlásil profesor Zima. Reagoval tak na situaci v Německu, kde bylo odhaleno vepřové maso kontaminované rakovinotvorným dioxinem. To se dostalo i do ČR.„Dioxiny jsou nebezpečné pro to, že se v lidském organismu mohou akumulovat,“ uvedl profesor Zima s tím, že dioxiny jsou v podstatě všude kolem nás. Světová zdravotnická organizace stanovila denní limit příjmu dioxinů pro člověka na jeden až čtyři pg/kg váhy, to znamená pro člověka vážícího 70 kg 70–280 pg.Jeden pg (pikogram) je přitom jedna trilióntina gramu. Jde tedy o extrémně malou část celku. Profesor Zima nechtěl spekulovat, kolik masa by člověk musel sníst, aby to mělo na něj vliv, s odůvodněním, že nezná, jak dané maso bylo kontaminováno.Obecně se ale dá říct, že by ho musel sníst velká kvanta, a to proto, že denně člověk v průměru přijme 120 až 180 pg z potravin a vzduchu, a to v závislosti na průmyslové vyspělosti své země, kraje nebo města, kde žije, a také na skladbě jídelníčku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám