Hlavní obsah

Seznamy volných pracovních míst v ČR budou na internetu

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo informatiky (MI) uvede do běžného provozu internetový Portál veřejné správy, který zatím běží jen zkušebně. Na stránkách by se nově měly objevit například informace o volných pracovních místech v celé ČR.

Foto: Lucie Kovářová

Vystoupení kaskadérů neodmyslitelně patří k doprovodnému programu a setkává se s velkým zájmem návštěvníků

Článek

"Usilovně také pracujeme na možnosti zpřístupnit přes portál informace o čerpání zdravotní péče, seznam firem v konkursech a spoustu dalších věcí. Hodně se ale teď budeme soustřeďovat na tu část portálu, přes kterou jde přímo komunikovat s orgány státní správy," řekl Právu ministr informatiky Vladimír Mlynář.

Portál má internetovou adresu http://portal.gov.cz. Lze zde nalézt informace o ministerstvech a všech městech a obcích ČR, i o službách, které úřady poskytují. K dispozici je přehled zákonů a kompletní český překlad směrnic Evropské unie, obchodní věstník a některé údaje z katastru nemovitostí.

Portál dostane novou grafiku, a spuštěna na něm bude i mapová služba. Tedy adresy úřadů, které jsou na portálu k dispozici, propojitelné s mapovými systémy. "Najdou se tam pak i takové věci, kde je v dané lokalitě skládka, povodňová zóna a podobně," informoval ministr.

Daňová přiznání přes internet

Loni v březnu odstartovalo MI ve spolupráci s dalšími resorty možnost podávat daňová přiznání přes internet. Za první rok toho využilo 6700 plátců. Přes 5100 jich podalo elektronické přiznání daně z přidané hodnoty, 785 osob přiznalo tímto způsobem silniční daň a 800 daň z nemovitostí.

"Nově teď byla spuštěna daň z příjmu fyzických osob, ovšem s tím problémem, že přílohy k daňovému přiznání je ještě nutné dodávat finančnímu úřadu písemně. Agend ale stále přibývá a já doufám, že se v tom podaří udělat v příštím roce další krok," uvedl Mlynář.

Podle něj je pro masovější využití daní přes internet potřebná lepší osvěta, a zlevnění elektronického podpisu, který je pro podání potřeba. Dnes za něj musí zájemce zaplatit přes 700 korun. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám