Hlavní obsah

Setuzu možná ovládne Kellnerova PPF

– PRAHA

Největší tuzemská finanční skupina PPF se zřejmě již dohodla na kapitálovém vstupu do společnosti Český olej, kontrolované kontroverzními podnikateli okolo Tomáše Pitra. Skupina finančníka Petra Kellnera by tak zároveň ovládla potravinářskou společnost Setuza, v níž v oučasnosti drží Český olej okolo 90 procent akcií.

Článek

"My to zatím nebudeme nijak komentovat, víc řekneme až po neděli," řekl v pátek Právu Pitr. Na pondělní tiskovou zprávu odkázala i tisková mluvčí PPF Dita Fuchsová.

Zdroj pohybující se poblíž těchto jednání Právu nicméně uzavření určitých smluv mezi skupinou PPF a skupinou podnikatelů Zouhar-Pitr potvrdil. Součástí řešení vyhrocené situace okolo Setuzy by podle něj měl být jednak razantní kapitálový vstup skupiny PPF do společnosti Český olej, čímž by PPF fakticky ovládla i ústeckou Setuzu.

Co s miliardovou pohledávkou

Zároveň s tím by se měly otevřít také nové možnosti, jak vyřešit pohledávku, kterou vůči Setuze má Česká konsolidační agentura (ČKA). Podle zdrojů Práva již měla Kellnerova skupina státní agentuře určité řešení nabídnout s tím, že je údajně připravena pohledávku státu vůči Setuze odkoupit.

Situace je však komplikována tím, že Paroubkova vláda rozhodla o převodu nedořešené sporné pohledávky státu vůči Setuze, která již včetně sankcí přesáhla čtyři miliardy korun, na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF), tedy do působnosti ministerstva zemědělství.

Ministr zemědělství Jan Mládek, a PGRLF, chtějí kapitalizací této pohledávky (přeměnou dluhu na akcie) znovuobnovit vliv státu v Setuze. Ten podpůrný fond ztratil poté, co musel prodat svůj více než 38procentní podíl v Setuze firmě Český olej. Jednání o řešení pohledávky probíhají už delší čas bez viditelných výsledků. Pokud by k dohodě nedošlo, Mládek pohrozil, že stát pošle Setuzu do konkursu.

Nejcitlivějším bodem připravované transakce je však podle všeho řešení pohledávky státu vůči Setuze. Skupina PPF by asi sotva šla do obchodu, jenž by jí nakonec přinesl citelnou ztrátu. Nynější tržní hodnota Setuzy se podle odborníků pohybuje někde okolo 1,2 miliardy korun, pohledávka zní zhruba na 4,1 miliardy korun.

V případě Setuzy jde o firmu s dobrými perspektivami. Je největším výrobcem tuků a olejů v ČR, producentem řady kosmetických výrobků. Perspektivní je také program výroby biopaliv, Setuza je největším domácím zpracovatelem řepky olejné na metylester řepkového oleje, který se jako biosložka přimíchává do motorové nafty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám