Hlavní obsah

Sestříhat řecké dluhy? Nemyslitelné, stojí za svým Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová zopakovala, že tzv. haircut (sestřih) řeckých závazků je vyloučený. Řekové požadují restrukturalizaci svého ohromného dluhu a za potřebnou ji považuje i Mezinárodní měnový fond (MMF). Restrukturalizace znamená prakticky odpuštění části dluhů.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová v Sarajevu

Článek

„V roce 2012 jsme se zabývali udržitelností dluhu. Prodloužili jsme splatnost, odložili jsme splácení půjček z EFSF (Evropského fondu finanční stability) na rok 2020. Takže neřešíme udržitelnost dluhu poprvé," uvedla Merkelová, která je na návštěvě v hlavním městě Bosny Sarajevu, na dotaz novinářů ohledně rozdílného názoru s MMF na odpis řeckého dluhu.

"Řekla jsem, že klasický sestřih je pro mě nemyslitelný, a to se mezi včerejškem a dneškem nezměnilo," citovala Merkelovou agentura Reuters.

Foto: David Ryneš, Novinky

Komu dluží Řecko

MMF minulý týden ve své zprávě uvedl, že Řecko bude v příštích třech letech potřebovat dodatečné finanční prostředky až 60 miliard eur (1,6 biliónu Kč) a rozsáhlé odpuštění dluhů, aby získalo prostor k nadechnutí a mohlo oživit hospodářství.

Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová pak ve středu uvedla, že je třeba řecký dluh restrukturalizovat, pokud mají záchranné programy fungovat. Řecko však musí pokračovat s reformami, které sníží náklady. [celá zpráva]

Řecký premiér Alexis Tsipras již dříve uvedl, že jediným způsobem, jak učinit dluh udržitelným, je jeho snížení o 30 procent a k tomu dvacetiletý odklad splácení.

Celkový dluh Řecka nyní přesahuje 320 miliard eur, což je zhruba 180 procent hrubého domácího produktu. Ve vztahu k HDP je dluh Řecka druhý nejvyšší na světě za Japonskem. Největším věřitelem Řecka je Evropský fond finanční stability (EFSF), kterému řecká vláda dluží zhruba 130,9 miliardy eur. Z jednotlivých zemí je největším věřitelem Řecka Německo, kterému dluží 68 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám