Hlavní obsah

Senát se nedohodl na zvýšení DPH

– PRAHA

Osud novely, která zvyšuje daň z přidané hodnoty o 17 procent u řady služeb a zboží, je nyní v rukou prezidenta Václava Klause. Senát totiž ve středu vládní novelu neschválil ani neodmítl a dnes se nedokázal shodnout na žádné z úprav, s nimiž by předlohu vrátil poslancům k novému projednání.

Foto: www.minikino.cz

Vedoucí Minikina Jarmila Kučerová oslavuje s šéfpromítačem Vladimírem Jemelkou digitalizaci kina.

Článek

Novelu tak podle Ústavy dostane prezident k podpisu po uplynutí lhůty 30 dnů, kterou horní komora na projednání předlohy měla.

Z 5 na 22 procent se má od ledna zvednout sazba DPH například u služeb v oblasti telekomunikací a nemovitostí, dále za zprostředkovací služby v oblasti nemovitostí, služby cestovních kanceláří, účetních, daňových poradců, právníků či zprostředkování prodeje aut.

Daň se zvýší také u zprostředkování velkoobchodu i maloobchodu, prodeje aut i motorek, u nákladní silniční dopravy. Dražší bude i výroba oděvů, obuvi, nábytku, tabákových výrobků či počítačů.

Pokud novela nabude platnosti, podle zpřesněných odhadů ministerstva financí by se od nového roku náklady průměrné rodiny se dvěma dětmi zvýšily o 217 korun měsíčně. Státní pokladna by v příštím roce získala na DPH o 11 miliard korun více.

Kuberův návrh neprošel

Jen 26 ze 70 hlasů dnes získal návrh senátora ODS Jaroslava Kubery, aby se základní sazbu daně snížila z 22 na 18 procent a naopak pětiprocentní sazba o tři procenta zvýšila. Kuberu podpořili jen jeho straničtí kolegové a unionista Vladimír Schovánek. Podle ministerstva financí by v případě schválení Kuberova návrhu musela čtyřčlenná rodina měsíčně zaplatit navíc 514 korun.

Novela počítá s tím, že DPH budou nově platit všechny podniky, jejichž obrat za 12 měsíců přesáhne dva milióny korun. Nynější limit pro povinnou registraci plátců je třímilionový. Tento práh se ovšem musí k datu vstupu ČR do EU snížit na 35 000 eur, což je zhruba milión korun. Vláda už příslušnou změnu zákona připravuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám