Hlavní obsah

Senát odhlasoval porodné ve výši 17 500 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I senátoři souhlasili se zvýšením porodného z 8600 na 17 500 korun. Po bouřlivé diskusi souhlasili i s příspěvkem 1000 korun, jenž by měli dostat ti, kteří poprvé zavítají do školních lavic. Právní předpis přesto ještě bude muset projednat Sněmovna, protože senátorům se nelíbila poslanecká úprava započítávání stipendií do podmínek pobírání sociálních dávek.

Článek

Senátoři z ODS však namítali, že zvyšování dávek je předvolebním trikem ČSSD. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) takové nařčení odmítl s tím, že vláda by podpořila potřebné zvýšení příspěvků kdykoli. 

Porodné by se mělo zvýšit na desetinásobek životního minima na osobní potřeby dítěte. Při narození více dětí současně má porodné činit patnáctinásobek životního minima na osobní potřeby dítěte, a to na každé z nich. Rodičům dvojčat by tak měl stát od 1. dubna vyplatit 52 500 korun a rodičům trojčat 78 750 korun. Podle odhadů Senátu by mělo navýšení porodného odčerpat ze státní kasy 670 miliónů ročně.

Nárok na porodné má mít kromě rodiče také člověk, který převzal dítě mladší jednoho roku do trvalé péče, která nahrazuje péči rodičů. Podmínkou pro vyplacení porodného je trvalý pobyt matky v Česku.

Příspěvek na školní pomůcky žáků prvních tříd by měly vyplácet úřady práce. Tisícikorunu mají získávat pouze děti, na které jejich rodiče pobírají přídavek na dítě. Nárok by mělo mít podle kabinetu asi 83 procent dětí. Novou dávku by bylo možné poprvé vyhodnotit k letošnímu 1. červnu s tím, že bude poskytnuta v červenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci schválili prvňáčkům tisícovku

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o sociální podpoře, která dává rodičům prvňáčků tisíc korun na nákup pomůcek do školy. Novela také zvyšuje porodné....

Výběr článků

Načítám