Hlavní obsah

Šéf zkrachovalého WorldComu půjde na 25 let do vězení

NEW YORK

Bývalý šéf telekomunikační společnosti WorldCom Bernard Ebbers byl ve středu ve Spojených státech odsouzen k 25 letům vězení. Soud ho tím potrestal za to, že zorganizoval obrovský podvod, který vedl k pádu společnosti. Bankrot WorldComu v roce 2002 je považován za největší krach firmy v historii USA.

Článek

Třiašedesátiletý Ebbers vymyslel plán nadhodnocovat v účetnictví zisk firmy až o 11 miliard dolarů. Firma tak navenek vykazovala dobré výsledky, v důsledku ale akcionáři o své investice přišli. Pád firmy znamenal také propuštění dvaceti tisíc zaměstnanců.

"Dospěla jsem k názoru, že jakýkoliv nižší trest by neodrážel závažnost tohoto zločinu," prohlásila soudkyně Barbara Jonesová. Řekla také, že Ebbers byl podle ní jasně hlavou podvodů. Bývalém šéfovi firmy hrozilo až 85 let. Zbylých pět obviněných na soud teprve čeká.

Bývalý šéf firmy se za podvod omluvil a vzdal se veškerého svého majetku, který je odhadován na 45 miliónů dolarů ve prospěch bývalých akcionářů.

Soudkyně nařídila, aby Ebbers do 12. října nastoupil k výkonu trestu do federální věznice s nízkou ostrahou ve státě Mississippi. Obhájci však požádali, aby mohl Ebbers zůstat na kauci na svobodě po dobu, kdy budou pracovat na odvolání. To odmítá vláda, soudkyně tak rozhodne i o této otázce.

Další soud na podzim

Spojené státy čeká také soud se  strůjci dalšího velkého účetního podvodu, který vedl k pádu energetické firmy Enron na přelomu let 2001 a 2002. V září se bude ze svých činů zpovídat bývalý šéf Enronu Jeff Skilling, který čelí 30 obviněním. Symbol všech "účetních podvodníků" Kenneth Lay pak přijde na řadu v lednu příštího roku.

V USA se účetními podvody "inspirovali" i manažeři italské potravinářské firmy Parmalat. Ta padla v roce 2003. Jedenáct zaměstnanců už bylo odsouzeno, většinou k podmíněným trestům.

Reklama

Související témata:

Související články

Zakladatel zkrachovalého Enronu se vzdal FBI

Zakladatel a dlouholetý ředitel amerického energetického gigantu Enron Kenneth Lay se ve čtvrtek v Houstonu vzdal agentům Federálního vyšetřovacího úřadu...

Výběr článků

Načítám