Hlavní obsah

Šéf MAAE ocenil bezpečnost Temelína

Právo, Vladimír Vácha
Temelín

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano pochválil při své úterní návštěvě Jaderné elektrárny Temelín (JETE) její management za systematická opatření, která zvyšují bezpečnost elektrárny.

Foto: Václav Brom, Právo

Jukija Amano (uprostřed) v debatě s Bohdanem Zrnkem (vpravo) a Martinem Bícou, manažerem inženýringu jaderných elektráren ČEZ.

Článek

Amano přijel do České republiky na pozvání vlády a část svého dvoudenního pobytu využil k zastávce v JETE. Jak Právu řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták, mimo jiné se zajímal o zátěžové testy.

„Dnešní návštěva pro mě byla dobrou příležitostí v praxi vidět opatření, která jsou po Fukušimě přijímána. Je patrné, že provozovatel temelínské elektrárny dělá to nejlepší, aby ještě její bezpečnost zvýšil. Díky novým opatřením přijatým po událostech ve Fukušimě se světové jaderné elektrárny stávají bezpečnější a platí to i o elektrárně Temelín,“ zdůraznil po prohlídce elektrárny generální ředitel MAAE a mimo jiné ocenil i nové vybavení temelínských hasičů.

„Panu Amanovi jsme ukázali loni zřízené přípojné místo, pomocí kterého bychom byli schopni zajistit doplňování vody do technologie a chlazení reaktoru i v případě, že bychom přišli o všech deset způsobů elektrického napájení. Zajímal se také o vybavení našich hasičů a podíval se i na místo, kde aktuálně připravujeme jedenáctý způsob elektrického napájení,“ shrnul průběh návštěvy ředitel bezpečnosti elektráren ČEZ Bohdan Zronek.

Od roku 2011 s akčním bezpečnostním plánem

V reakci na havárii v japonské elektrárně Fukušima přijalo MAAE v září 2011 Akční plán jaderné bezpečnosti MAAE. Plán byl jednohlasně schválen 157 členskými státy, které se tak dobrovolně zavázaly do konce letošního roku podstoupit alespoň jednu prověrku provozní bezpečnosti MAAE, tzv. misi OSART.

Na Temelíně se tato mise uskutečnila, jak připomněl ředitel JETE Miloš Štěpanovský, v listopadu 2012 a tehdy mezinárodní odborníci konstatovali, že elektrárna je provozována v souladu s kritérii Mezinárodní agentury pro atomovou energii a nemá žádné zásadní bezpečnostní nedostatky.

Výběr článků

Načítám