Hlavní obsah

Šéf Hyundai bude propuštěn na kauci ve výši 23,5 mil. Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Korejský soud ve středu rozhodl, že propustí šéfa automobilky Hyundai Čong Mong-kua na kauci z vazby. Čong je od konce dubna ve vězení, protože je podezřelý z vytváření tajných fondů ke korupci. Kvůli jeho zatčení vázly ve firmě přípravy nových investic, včetně výstavby závodu v Nošovicích v ČR.

Článek

Po propuštění byl osmašedesátiletý Čong převezen na lékařskou prohlídku do nemocnice. Šéf Hyundai trpí vysokým tlakem, problémy s dýcháním a závratěmi, v nemocnici však nepobude dlouho, řekl mluvčí firmy Jake Jang.

"Bude propuštěn poté, co zaplatí jednu miliardu wonů (23,5 miliónu korun)," řekl mluvčí soudu agentuře Reuters. "Soud dospěl k závěru, že po dokončeném vyšetřování ostatních lidí zapojených do případu zmizely obavy z toho, že by obviněný uprchl a ničil důkazy," dodal mluvčí.

Dalšími důvody soudu byly ohledy na Čongovo zdraví a možné negativní dopady jeho absence na jihokorejskou ekonomiku. "Vzali jsme v úvahu, že jeho zadržení by mohlo způsobit vakuum v řízení firmy a mít negativní dopad na ekonomiku země," uvedl soud.

Šéf automobilky požádal soud o propuštění na kauci v květnu ze zdravotních důvodů. [celá zpráva ] Je obžalován ze zpronevěry firemních peněz a zneužití důvěry. Za vinu se mu klade především to, že z peněz firmy převedl více než 100 miliard wonů (dvě miliardy korun) přes dceřiné firmy do různých tajných fondů. Viněn je také z toho, že poškozoval některé části skupiny, když je nutil, aby finančně podporovaly slabší dceřiné firmy. Čong již u soudu přiznal svůj díl viny na tajných fondech. [celá zpráva]

Dobrá zpráva pro Nošovice

Firma Hyundai rozhodnutí soudu přivítala. "Máme z toho radost, protože náš předseda se brzy vrátí k řízení firmy a my budeme moci postoupit kupředu v budoucích projektech, které byly kvůli jeho nepřítomnosti odloženy," řekl mluvčí Hyundai Jake Jang.

Jedním z těchto projektů je i výstavba továrny Hyundai v České republice. Firma se letos s českou vládou dohodla na výstavbě automobilového závodu v Nošovicích v Moravskoslezském kraji o celkové výši přes miliardu eur a s předpokládanou produkcí až 300 000 vozů ročně. [celá zpráva] Kvůli zatčení Čonga však muselo být slavnostní zahájení stavby odloženo na neurčito.

Za propuštění Čonga z vazby a shovívavost vůči němu se po jeho zatčení přimlouvali zástupci celého korejského automobilového průmyslu. Hyundai je spolu s dceřinou firmou Kia Motors hlavním automobilovým výrobcem v zemi a jeho plánem je stát se do roku 2010 jednou z pěti největších automobilek na světě. Hrozí mu zřejmě jen mírný trest. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Hyundai bude v ČR vyrábět nový typ vozu

Ministr průmyslu Milan Urban a viceprezident firmy Hyundai Kim Dong-Jin, který je nyní pověřen vedením společnosti, podepsali ve čtvrtek v jihokorejském Soulu...

Výběr článků

Načítám