Hlavní obsah

Šéf ČNB: Intervence ceny potravin dramaticky nezvýší, spíše se jejich růst zpomalí

– Praha

Devizové intervence, které ČNB spustila minulý týden, nebudou mít dramatický vliv na růst cen potravin. Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera se jejich růst spíše zpomalí. Základním smyslem devizových intervencí je podle guvernéra centrální banky posílení konkurenceschopnosti Česka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

„Zatímco letos potraviny v průměru zdražovaly o tři procenta přes jednotlivá čtvrtletí, čekáme, že budou zdražovat méně, někde na úrovni dvou procent. Ten krok není pro ceny potravin dramatický, a ten jejich růst se prostě zpomalí,“ uvedl Singer.

Podle zemědělců a potravinářů ale rozhodnutí ČNB intervenovat některé potraviny zdraží. Vzrostou zejména ceny těch skupin výrobků, u nichž je významná část domácí spotřeby krytá dovozy. Například masné výrobky by měly podražit minimálně o čtyři procenta. [celá zpráva]

K vývoji v uplynulém týdnu guvernér uvedl, že se evidentně zvýšila poptávka po elektronice. „To je jednorázová věc a nelze ji přeceňovat,“ dodal.

Smyslem je posílení konkurenceschopnosti

Základním smyslem intervencí, jakmile bude pochopen jako dlouhodobý krok, je podle guvernéra posílení konkurenceschopnosti ČR. „Přes kurz zvyšujete schopnost ekonomiky vydělávat,“ uvedl mimo jiné.

K intervencím podle něj centrální banka musela přistoupit především kvůli hrozbě deflace, která by se bez ovlivnění kurzu ještě více prohloubila.

Strašák deflace

„Naše analýzy ukazovaly, že pravděpodobnost deflace výrazně narostla – a ona by do značné míry narostla, i kdybychom nepřistoupili k intervencím. Trhy nám totiž přestávaly věřit, že to myslíme vážně s devizovými intervencemi. A kdybychom jim oznámili prognózu, která předpokládá pokles sazeb do záporných hodnot, a nic neudělali, tak by se k tomu velmi pravděpodobně přidalo i posilování koruny,“ uvedl. Proto ČNB podle něj přistoupila k intervencím dříve, než by k němu byla donucena okolnostmi.

Centrální banka ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu, jejíž kurz chce držet poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. [celá zpráva]

Naopak podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám