Hlavní obsah

Schodek rozpočtu bude příští rok o dvě miliardy nižší než letos

– PRAHA

Ministerstvo financí navrhuje schodek rozpočtu na příští rok ve výši 94 miliard korun. Deficit v sobě nezahrnuje plánovanou ztrátu České konsolidační agentury 19 miliard korun. Když se k tomu ztráta připočte, je schodek v porovnání s letošním reálně nižší jen o dvě miliardy korun.

Foto: archiv Diakonie UH - střediska CESTA

S kloboukem nebo bez - na Kloboukovém bále budete vítáni.

Článek

Vláda letos hospodaří s plánovaným deficitem 115 miliard korun. Ministerstvo financí už dříve avizovalo, že se schodkem na příští rok vejde do rozmezí 87 a 95 miliard bez započtení ztrát ČKA.

"V rámci návrhu už jsou vypracovány rozpočtové stropy jednotlivých ministerstev, na jejich základě jednotliví členové kabinetu navrhnou, na co peníze použijí," řekl Novinkám mluvčí ministerstva Radek Němeček.

Rozpočet už příští středu bude projednávat vláda. Menší koaliční strany už ale dříve avizovaly, že by byly rády, když by schodek byl spíše pod 90 miliardami korun. Ve vládě je budou schopni ministři za ČSSD přehlasovat. Podrobnější verzi kabinet bude projednávat v září.

Vše záleží na nové vládě

Konečná podoba rozpočtu ale nakonec může být úplně jiná. V následujících týdnech se k moci dostane pravděpodobně obměněný kabinet, který může podobu rozpočtu výrazně změnit. Schodek by se tak spíš prohluboval než naopak.

Analytik Patria Online David Marek se například domnívá, že pokud by ministrem práce zůstal Zdeněk Škromach, mohly by ještě vzrůst výdaje na valorizace důchodů.

"Jedná se jen o návrh a nová vláda může ještě výši navrhovaného deficitu upravit. O zásadní  změny se ale asi jednat nebude," myslí si Vladimír Pikora z Volksbank.

Hlasování o rozpočtu ve Sněmovně bude na podzim klíčovou zkouškou nové vlády, pokud se ji Grossovi podaří sestavit. Křehká většina 101 hlasu by se právě při tomto hlasování mohla rozpadnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Začíná přetahovaná o rozpočtové miliardy

Názory na to, jak by měl vypadat státní rozpočet na příští rok, se mezi koaličními stranami před pondělním jednáním o jeho podobě zatím dost podstatně různí....

Výběr článků

Načítám