Hlavní obsah

Schodek běžného účtu je nejvyšší v historii Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na 4,8 miliardy eur z předběžných 3,9 miliardy eur vzrostl po revizi údajů schodek běžného účtu platební bilance za loňský rok. Vyplývá to z údajů České národní banky. Již předběžný výsledek byl nejhorší v historii samostatné České republiky.

Foto: Martin Tesařík

Hosty plesu uchvátila módní přehlídka dobových oděvů ze sbírky Marie Létalové.

Článek

V korunovém vyjádření se schodek zvýšil na 148,1 miliardy korun ze 121,4 miliardy.

ČNB zpřesnila čísla, aby zohlednila nové údaje Českého statistického úřadu o obchodní bilanci. Na základě výběrového šetření u velkých firem zvýšila odhad objemu znovu investovaného zisku v bilanci výnosů na 88 miliard korun. Ve stejném rozsahu navýšila objem přílivu kapitálu formou přímých zahraničních investic.

Schodek bilance výnosů se podle dnešních revidovaných čísel propadl z předběžného výsledku 3,164 miliardy eur na 4,017 miliardy eur. Schodek obchodní bilance se příliš nezměnil a činil 2,43 miliardy eur.

Podle revidovaných údajů se přebytek na účtu přímých investic zvýšil z předběžných 8,7 miliardy na 9,6 miliardy eur. Přebytek na finančním účtu vzrostl na 11,897 miliardy z 11,044 miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám