Hlavní obsah

Schillerová navrhne schodek státního rozpočtu 300 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) v neděli v České televizi uvedla, že počítá s předložením dalšího zákona o rozpočtu. Měl by mít deficit 300 miliard, nikoli 200 miliard. Důvodem je jak nárůst výdajů, tak propad příjmů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Když ministryně mluvila o rozpočtu, zmínila, že rostou jak výdaje, tak se propadají příjmy: „Na výdajové straně se to pohybuje přes 120 miliard. Propad je větší, než jsme odhadovali před měsícem, pěti týdny. Tehdy jsem to odhadovala na 80 miliard, ale tím, jak pokračují opatření, to stoupá,“ uvedla ministryně.

Zmínila výpadky na straně příjmů. „Nemyslím jen propad na daních, ale i na sociálním pojištění.“ Očekává kvůli nižším příjmům ze sociálního pojištění, DPH nebo příjmových daní propad v příjmech rozpočtu o zhruba 140 miliard.

Schodek rozpočtu 200 miliard. Můžeme si to dovolit, řekla Schillerová

Koronavirus

„Počítám s deficitem 300 miliard,“ řekla Schillerová. Na dotaz, zda tento schodek bude konečný, odpověděla: „Já doufám že ano.“ Vzhledem k tomu, že jde o bezprecedentní případ způsobený dosud neznámou nemocí, dodala: „Chcete po mně věšteckou kouli.“

Podoba rozpočtu se teprve specifikuje. Počítá se s navýšením plateb za státní pojištěnce, analyzuje se propad příjmů VZP. „Čeká nás debata o sociálních službách a nemůžeme v žádném případě omezit investice,“ dodala Schillerová.

Škrty se podle ní žádné neplánují. „Nebudu škrtat žádné výdaje, není čas.” Zmínila, že už vzala obraně tři miliardy u nákupů, které ještě nebyly potvrzené. Podle ní se bude škrtat v rozpočtu až na rok 2021.

Schillerová  zmínila, že připravuje i plán konsolidace rozpočtu v průběhu sedmi let. Proto ji vadí, že Senát v pátek zamítl novelu zákona o rozpočtové odpovědnosti. To by pro ministerstvo financí znamenalo podle Schillerové značný problém: „Musela bych konsolidovat v roce 2021, to znamená udělat škrty za 150 miliarda nebo vybrat na daních o 150 miliard více.” 

Chce dosáhnout konsolidace do roku 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám