Hlavní obsah

Sběrny nebudou od března lidem vyplácet za kovy hotovost

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal vyhlášku, která sběrnám surovin nařizuje platit při výkupu kovů od fyzických osob bezhotovostně. Opatření má zabránit krádežím kovů, informovalo ministerstvo v tiskové zprávě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Omezení výkupu na bezhotovostní platby je prvním slíbeným opatřením, která budeme v průběhu letošního roku realizovat, abychom, co nejvíce to bude možné, zabránili krádežím kovů a rozvoji tohoto kriminálního segmentu u nás v ČR,“ uvedl Brabec.

Velmi záhy podle něj bude následovat vymezení bezhotovostní platby pouze na převod na účet, popřípadě poštovní poukázku. K tomu ale může dojít pouze zákonem. Proto je tato změna již navržena v novele zákona o odpadech, která půjde během února do vlády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zároveň musím zopakovat, že nejsem zastáncem kompletního zákazu výkupu všech surovin a tím i zrušení celého systému výkupu. Možnost přivydělat si sběrem papíru, textilu i kovů by měla pro slušné občany zůstat zachována,“ dodal Brabec.

Ministerstvo plánovalo zavést opatření už od začátku ledna. „Za porušení nařízení hrozí od března pokuta až milión korun,“ upřesnila Novinkám mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Poplatky sběrny dotovat nebudou

Zástupci sběren tvrdí, že o poplatky za bezhotovostní převod sníží vyplácené částky. Poplatek za platební příkaz se obvykle pohybuje do pěti korun, ovšem proplacení složenky na poště stojí 35 korun.

„Pokud půjde o nějaké drobné částky, tak tam poplatek za převod téměř převýší zisk, takže lidé budou muset nosit větší množství odpadu na jednu úložku, aby se jim to vyplatilo,“ řekl již dříve Novinkám ředitel Svazu průmyslu druhotných surovin Petr Šulc.

Podle něj nosí běžní lidé do sběren z devadesáti procent železo, kde se ceny pohybují v korunách za kilogram, u barevných kovů se jedná o desítky korun až přes sto korun za kilo.

Doporučí instalovat kamery

Ministerstvo životního prostředí současně připravuje do vlády komplexní materiál, který zmapuje celý segment výkupu sběrných surovin v Česku. V materiálu doporučí vládě přijmout další opatření spadající do působnosti i ostatních rezortů, která boj s krádežemi kovů posílí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

„Mezi hlavní problém považuji počet sběren u nás, ten je na obyvatele snad nejvyšší v celé Evropě. Takový počet není možné účinně kontrolovat. Proto mezi jedno z navrhovaných opatření může patřit zpřísnění podmínek pro vydávání licencí sběrnám a následné relicencování všech sběren u nás,“ dodává ministr Brabec.

Přísnější podmínky pro získání licence by podle něj mohly zahrnovat třeba povinné zavedení kamerového systému. Součástí materiálu, který ministr předloží vládě do konce února, bude i vznik tzv. „malé Kobry“, speciálního mezirezortního týmu, působícího při České inspekci životního prostředí. Ten se svými kontrolami zaměří pouze na potírání kriminality spojené s výkupem kovů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám