Hlavní obsah

Sazka nemá na výplatu lednové stomiliónové výhry, Hušák skončil v nemocnici

Praha
Aktualizováno

Loterijní společnost Sazka zažívá v úterý velké obraty. Nejprve požádala o povolení dočasně ukončit loterijní činnost a poté přiznala, že nemá peníze na výplatu lednové rekordní výhry 103 miliónů korun. Šéf společnosti Aleš Hušák skončil v nemocnici a zaměstnanci vstoupili do stávkové pohotovosti.

Článek

Že Sazka nemá peníze na výplatu výhry, přiznal po jednání valné hromady šéf Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavel Kořan. "Já se obávám, že prostředky Sazka momentálně nemá," uvedl.

Výplatu zaměstnanci tento měsíc dostali a příští měsíc je daleko
mluvčí Sazky Jan Tuna

Podle něj jediný způsob, jak peníze na výplatu získat, je dostat úvěr ve výši 2,5 miliardy korun od společnosti Gladiolus. S ním ale souvisí i faktické převedení rozhodování ve firmě do rukou výboru složeného ze zástupců Penty a E-Investu.

Mluvčí společnosti Jan Tuna řekl, že Sazka vyplácí pouze výhry do půl miliónu. "Výherci vyšších výher jsou pak případně chráněni jistinou složenou na Ministerstvu financí ČR,“ uvedl Tuna.

Sazka jako nejvyšší výhru ve Sportce stále nabízí superjackpot s prémií ve výši 144 miliónu korun.

Hušák skončil v nemocnici

Šéf loterijní společnosti sice i po mimořádné valné hromadě zůstal v čele firmy, byl ale odvezen do nemocnice. Podle Tuny se na něm mohlo projevit dlouhodobě vypětí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Zaměstnanci Sazky navíc v úterý vstoupili do stávkové pohotovosti. Nejsou si jisti tím, jak to teď s firmou vypadá, ani tím, jestli dostanou výplaty. "Výplatu zaměstnanci tento měsíc dostali a příští měsíc je daleko," řekl k tomu Novinkám Tuna.

„Stávková pohotovost je vyhlášena pouze na základě obav zaměstnanců o budoucnost společnosti, z důvodu existenční nejistoty týkající se obav z propouštění, z ohrožení vkladů ve vnitropodnikové záložně a v neposlední řadě z nejistoty ohledně dodržení termínu výplat v příštím měsíci. Zásadně se tedy nejedná o nedůvěru zaměstnanců ve vedení společnosti,“ uvedl v tiskové zprávě předseda odborů Sazky Jan Kašpárek.

Loterie Sazka dočasně nechce, Hušáka ano

Mimořádná valná hromada Sazky se v úterý zabývala návrhem na změnu stanov, což znamená vstup strategického partnera do firmy. Firma změnu odmítla.

Vedení Sazky prosazuje právě vstup Penty a E-Investu. Insolvenční správce Cupka ale úvěr zatím nepodepsal. Právě on nyní musí posvětit veškeré finanční kroky firmy. Povolení k výplatě výhry 103 miliónů ale podepsal.

"Akciová společnost Sazka požádala předběžného insolvenčního správce o souhlas s podáním žádosti Ministerstvu financí ČR o dočasné pozastavení činnosti až do rozhodnutí soudce o smlouvě o úvěru, který by situaci společnosti vyřešil," uvedl Tuna.

Tuto žádost Sazka podala proto, aby do vydání rozhodnutí o smlouvě o úvěru a o smlouvě o spolupráci nedocházelo ke vzniku dalších závazků a škod
mluvčí Sazky Jan Tuna

Cupka nepodepsal ani žádost o zastavení loterijní činnosti. Sazka by tím přišla o významný zdroj příjmů a snížila by se hodnota firmy.

Sazka nechce zastavit loterijní činnost navždy. Bylo by to prý jen do doby, než správce schválí úvěr 2,5 miliardy korun.

Podle některých informací ale Sazka chce loterijní činnost zastavit právě proto, aby si na správci vymohla úvěr a dostala se do rukou Penty a E-Investu.

„Sazka žádá o pozastavení své činnosti, a to pouze do dne vydání rozhodnutí insolvenčního soudu o smlouvě o úvěru a o smlouvě o spolupráci mezi Sazkou a akciovou společností Gladiolus,“ uvedl Tuna v tiskové zprávě.

Firmu Gladiolus založily Penta a E-Invest, které chtějí Sazce půjčit 2,5 miliardy korun a zřídit výbor, který bude činnost Sazky řídit. Toto řešení prosazuje vedení firmy. Někteří akcionáři ale chtějí posoudit všechny nabídky.

Valná hromada Sazky zasedala od deseti hodin asi do půl jedné odpoledne. Pozastavení činnosti Sazky valná hromada vůbec neprojednávala. Odmítla ale odvolání šéfa firmy Aleše Hušáka, a to dokonce větším počtem hlasů než změnu stanov.

V současné době jsou společností Sazka vypláceny výhry do 500 000 Kč
mluvčí Sazky Jan Tuna

Podle finanční skupiny KKCG představenstvo společnosti Sazka svými posledními kroky potvrdilo, že se společnost nachází v úpadku.

„Skupina KKCG považuje návrh na dočasné pozastavení činnosti Sazky za naprosto nepřijatelný nátlak na soud, s cílem prosadit schválení smluv se společností Gladiolus," uvedl tiskový mluvčí KKCG Jan Plovajko.

„Pan Hušák je zřejmě ochoten udělat cokoli, aby se udržel v čele Sazky. Prosazuje nejen schválení pro společnost naprosto nevýhodných smluv, ale dokonce vyvíjí zcela nepřijatelný nátlak na soud,“ sdělil výkonný ředitel skupiny KKCG Jiří Radoch.

Dva návrhy na insolvenční řízení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám