Hlavní obsah

Sazka má za čtvrtletí ztrátu 867 miliónů, firma to popírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Loterijní společnost Sazka vykázala od ledna do konce března letošního roku ztrátu zhruba 867 miliónů korun. Uvedl to insolvenční správce Sazky Josef Cupka, který vycházel z údajů, jež mu dodala Sazka. Loterijní společnost se proti tomuto údaji okamžitě ohradila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Sazka se důrazně ohrazuje proti nepravdivým tvrzením insolvenčního správce Josefa Cupky o hospodaření společnosti, která poskytl médiím a podle svých slov i soudu,“ uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna. Ztráta společnosti po zdanění za období od 1. ledna do 28. března 2011 je podle něj ve skutečnosti o 144 miliónů Kč nižší.

Jak Tuna připomněl, je zarážející, že Cupka poskytuje veřejnosti a soudu nepravdivé informace, ačkoli od Sazky minulý pátek obdržel výkaz zisku a ztrát za letošní první čtvrtletí s jinými údaji. "Nechceme předjímat, co za tímto jednáním stojí," uzavřel Tuna.

Podle zprávy poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) zpracované pro prozatímní věřitelský výbor Sazky, kterou v úterý zveřejnil soud, klesly Sazce v dubnu tržby z loterijní činnosti meziročně o 47 procent na 380 miliónů korun. Meziměsíčně se tržby snížily o 224 miliónů korun. Podle mluvčího Sazky Jana Tuny se údaje PwC liší od skutečnosti až o několik set miliónů korun.

Pohledávky zatím za 15 miliard

Sazka je v úpadku od konce března a minulý týden jí ministerstvo financí pozastavilo loterijní licenci. Tržby z loterijní činnosti v lednu činily zhruba 85 procent příjmů Sazky.

Celkově insolvenční správce Sazky popřel pohledávky vůči loterijní společností Sazka ve výši 17,154 miliardy korun a jako nesporné uznal pohledávky za zhruba 15 miliard Kč. Městský soud v Praze přitom zaevidoval celkem 2075 věřitelů s pohledávkami za 41,1 miliardy Kč, zbylé pohledávky za 9,273 miliardy Kč ale zůstávají zatím nedořešené.

Vyjádření k více než osmimiliardové pohledávce Občanského sdružení Zelený ostrov Cupka zatím neobdržel. Opatrovník sdružení Zdeněk Ertl vyjádření v úterý zaslal soudu. Ten by měl následně podle Cupky rozhodnout, zda bude pohledávka připuštěna k přezkoumání, zda je oprávněná nebo neoprávněná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám