Hlavní obsah

Saúdská Arábie hlásí útoky dronů na ropovod, surovina zdražuje

Novinky, tov

Ceny ropy na světových trzích v úterý rostou poté, co Saúdská Arábie oznámila útoky dronů na ropovody a ropná zařízení, informovala v úterý agentura Bloomberg. Jde o další eskalaci napětí na Blízkém východě poté, co o víkendu došlo k sabotážím ropných tankerů.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Nádrž saúdskoarabské firmy Aramco.

Článek

Severomořská ropa Brent v úterý zdražovala o 1,6 procenta nad 71 dolarů za barel, americká ropa WTI byla dražší o téměř 1,5 procenta a blížila se 62 dolarům za barel.

Saúdská Arábie v úterý oznámila, že drony s výbušninami zaútočily na dvě čerpací zařízení u ropovodu státní firmy Saudi Aramco. Výbuch v jednom případě způsobil požár, který se povedlo včas uhasit, takže způsobené škody nebyly velké. Firma to označila za teroristický útok a sabotáž, v dané oblasti dočasně přerušila provoz i přepravu ropy potrubím. Vývoz suroviny zatím probíhá podle plánu.

Zpráva následuje po incidentu z neděle, kdy došlo k poškození několika ropných tankerů kotvících u pobřeží Spojených arabských emirátů.

Ceny ropy v posledních týdnech zažívají větší výkyvy, mimo jiné kvůli napětí mezi USA a Íránem. To se vyhrotilo poté, co americký prezident v květnu zpřísnil sankce vůči Íránu a země vzápětí zčásti odstoupila od jaderné dohody.

Írán hrozí blokováním Hormuzského průlivu

K útokům drony v Saúdské Arábii se přihlásili povstalci ze sousedního Jemenu, které podle Bloombergu dlouhodobě podporuje Írán.

Islámská republika již dříve pohrozila, že zablokuje ropným tankerům plavbu Hormuzským průlivem, což je strategický vstup do Perského zálivu. USA do oblasti poslaly letadlovou loď a bombardéry.

Zdražování ropy se obvykle se zpožděním několika týdnů projeví i na čerpacích stanicích v ČR. V pondělí ale ropa mírně zlevnila kvůli obavám, že obchodní válka mezi Čínou a USA zbrzdí růst světové ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropa je nejdražší za půl roku

Ceny ropy se v úterý vyšplhaly nejvýš za téměř půl roku. Zdražování cítí na čerpacích stanicích i čeští motoristé. Za růstem cen je především konec výjimek...

Výběr článků

Načítám