Hlavní obsah

Saúdská Arábie eskaluje cenovou válku

Novinky, bož

Saúdská Arábie eskaluje cenovou válku s Ruskem. Země od dubna zvýší těžbu ropy na 12,3 milionu barelů denně, uvedl server listu Financial Times.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Celkem 98,5 procenta akcií Saudi Aramco vlastní stát.

Článek

Polostátní ropná společnost Saudi Aramco uvedla, že její klienti souhlasili se zvýšením dodávek od příštího měsíce.

Avizovaná úroveň přitom přesahuje deklarovanou maximální těžební kapacitu Saudi Aramco, která činí 12 milionů barelů denně.

Ministr energetiky pak řekl, že nevidí důvod, aby se konala nová schůzka předních těžařských států. Podle něj nepanuje shoda na opatřeních, jak čelit krizi na trhu.

Akcie Saudi Aramco zažívají nejhorší den od vstupu na burzu

Ekonomika

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v čele se Saúdskou Arábií se neshodli se svými partnery v čele s Ruskem na jednání ve Vídni. Cílem bylo domluvit se na dalším koordinovaném snížení těžby, které mělo zvýšit ceny. Rusko bylo proti. Saúdská Arábie v reakci oznámila, že přikročí ke zvyšování těžby, které odběratelům sníží ceny.

Ceny ropy v reakci na to v pondělí spadly zhruba o třetinu. Část ztrát mezi tím surovina smazala. I tak se americká lehká ropa WTI v úterý prodávala za 33,77 dolaru za barel. Ještě v pátek šlo o více než 41 dolarů. Podobně severomořská ropa Brent se v pátek prodávala za více než 37 dolarů na barel, zatímco ještě v pátek to bylo více než 45 dolarů.

Panika na trzích. Cena ropy zažívá volný pád

Ekonomika

Celkem 98,5 procenta akcií Saudi Aramco vlastní stát. Zbytek společnost nabídla na burze investorům.

Ropný gigant vstoupil na burzu v Rijádu 11. prosince. Šlo o největší primární veřejnou nabídku (IPO) v historii. Primární veřejná nabídka (IPO – Initial Public Offering) je označení pro vstup na burzu, kdy společnost poprvé nabízí akcie široké veřejnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám