Hlavní obsah

Sankce a drahota. Většina sýrů v Rusku je pančovaná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Téměř čtyři pětiny sýrů prodávaných v ruských obchodech lze považovat za padělky, tvrdí ruský úřad Rosselchoznadzor, který dohlíží na trh jako fytosanitární a veterinární inspekce. Některé sýry se totiž nevyrábějí jen z mléka, ale také z rostlinných tuků. Může za to hlavně tlak na snižování cen v obchodech a sankce na dovoz potravin ze Západu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle inspekce lze celou čtvrtinu mléčných výrobků v Rusku považovat za pančovanou rostlinnými tuky.

„Zvláště nás znepokojuje situace na trhu sýrů. Podle našich údajů 78,3 procenta výrobků, které se předkládají spotřebitelům jako sýry, ve skutečnosti nejsou sýry, protože se pančují rostlinnými tuky," citovala agentura Interfax inspektory.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podíl padělaných sýrů v Moskvě a jejím okolí prý dosahuje 45 procent. Důvodem pro pančování sýrů mohou být ruské odvetné sankce na dovoz potravin ze Západu, včetně mléčné produkce a sýrů.

Důsledkem tohoto kroku bylo ochuzení nabídky a zvyšování cen v obchodech, kterému se ovšem vláda snaží zabránit. Právě tlak na snižování nákladů, i vzhledem k poklesu koupěschopnosti Rusů, vede výrobce k šetření a k nahrazování kvalitních surovin levnějšími.

Už před třemi měsíci inspekce Rospotrebnadzor při kontrolách potravin zjistila, že u desetiny zkoumaných sýrů byly živočišné tuky vyměněny rostlinnými náhražkami. Neměly by se proto nazývat sýry, ale jen sýrové výrobky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám