Hlavní obsah

Sabine pustošila i státní lesy. Trpí hlavně místa, kde se těžilo po kůrovci

Aktualizováno

Orkán Sabine v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních odhadů zatím poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Lesníci předpokládají, že nejvíce budou poškozené porosty po kůrovcové těžbě, které hůře odolávají bořivému větru. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. V pondělí to uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

„Vítr stromy buď zlomil, nebo vyvrátil. Skutečný rozsah škod upřesníme později, až se vítr utiší a lokality budou přístupné. Vstup do lesů nyní rozhodně nedoporučujeme,” řekla mluvčí.

Blackout v českých městech, bez proudu byly statisíce domácností

Počasí

Orkán Sabine Česko zasáhl v noci na pondělí. Na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti až 180 kilometrů za hodinu, v nížinách měl rychlost v nárazech asi 100 kilometrů za hodinu.

Následky silného větru a deště v ČecháchVideo: Novinky

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

Pět pravidel pro řízení auta v silném větru

AutoMoto

Loňská těžba v lesích Lesů ČR kvůli kůrovcové kalamitě vzrostla o 30 procent na rekordních 13,89 milionu metrů krychlových. Dosud odhadovaný milion metrů krychlových zničeného dřeva po orkánu Sabina tak představuje přibližně sedm procent loňské těžby.

Lesy ČR čekají kvůli kůrovci léta ztrát. Těžba prudce roste

Ekonomika

Samotná těžba kůrovcového dřeva loni vzrostla o 62 procent na 9,71 milionu metrů krychlových. Těžba dřeva poničeného větrem loni dosáhla zhruba 2,42 milionu metrů krychlových.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám