Hlavní obsah

S elektřinou se obchoduje na nové burze

PRAHA

Pražská energetická burza v úterý oficiálně zahájila obchodování s elektřinou. Cílem je zejména průhlednější obchodování i transparentnější tvorba cen. Dosud se obchodovalo prostřednictvím velkoobchodních aukcí.

Článek

Zhruba dvě hodiny po zahájení obchodování byl na Energetické burze Praha uzavřen první kontrakt. Jde o dodávku 3 725 megawatthodin elektřiny na letošní říjen. Aktuální cena na říjen tento měsíc je 37,40 eura (přibližně 10 60 korun) za megawatt, kupující tedy za celou dodávku zaplatí celkem 139 315 eur (cca 3,9 miliónu Kč).

V prvních dnech budou k dispozici dodávky elektřiny na poslední tři měsíce letošního roku. Analytici ale velký objem obchodů neočekávají, protože většina obchodníků si zajistila dodávky na celý letošní rok už na loňské aukci.

Od 25. července se bude po dobu zhruba jednoho měsíce obchodovat speciální dvouletý produkt na roky 2008 a 2009. Na konci srpna přejde burza do standardního režimu, kdy bude nabízet dodávky elektřiny po měsících, čtvrtletích a celých rocích.

Obchodování s elektřinou bude probíhat v podobě termínovaných derivátů, které se již nyní aktivně obchodují mimo burzy přes prostředníky v Londýně a Frankfurtu.

Zatím může obchodovat deset firem

Na burze by mělo obchodovat zhruba 25 nejvýznamnějších obchodníků s elektřinou pohybujících se na českém a evropském trhu. Doposud smlouvu uzavřelo deset subjektů. Jsou jimi Pražská energetika, ČEZ, EGL Česká republika, Moravia Energo, PCC Morava-Chem, CARBOUNION BOHEMIA, CZECH KARBON, LUMEN ENERGY, ETC-ENERGY TRADING a V-Elektra.

Tuzemský dominantní výrobce elektrické energie ČEZ na burze nabídne zhruba 40 procent své produkce.

Reklama

Související články

Energetická burza dostala licenci

Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo Energetické burze Praha státní povolení, které jí umožní organizovat trh s elektrickou energií. Energetickou burzu...

Výběr článků

Načítám