Hlavní obsah

Rychlé doručení dopisu zdraží o sedm korun

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta (ČP) spustí od soboty dvourychlostní doručování listovních zásilek. Za obyčejné psaní do padesáti gramů si i nadále bude účtovat 19 korun, ale bude je doručovat pomaleji. A pokud si odesilatel zvolí dosavadní možnost doručení hned následující den po podání, kterou poště ukládá zákon, bude muset nově zaplatit 26 korun.

Foto: Česká pošta

Nová poštovní známka typu B

Článek

„Celkový objem listovních zásilek každoročně klesá zhruba o desetinu a náklady spojené s doručováním naopak rostou. Pokud by tedy Česká pošta nepřikročila k této změně, musela by navyšovat ceny všech listovních zásilek, a to nechceme,“ zdůvodnil Právu zavedení dvourychlostního doručování ředitel divize pro poštovní provoz a logistiku ČP Petr Cinkl.

Na dotaz, jestli se tím Česká pošta nesnaží realizovat svou dřívější neúspěšnou snahu doručovat dopisy do odlehlých míst jen jednou týdně, na což odmítavě reagoval Český telekomunikační úřad, Cinkl odpověděl: „To rozhodně ne. Když člověk podá dopis například v pondělí, měl by být v rychlejším režimu doručen v úterý a v tom ekonomickém ve středu.“

Rozdíl v rychlosti tedy nebude velký, ale cenově značný, o celých sedm korun.

Doručovatelek bude potřeba míň

Že listovních zásilek v konkurenci mobilních esemesek skutečně ubývá, svědčí statistické údaje. Zatímco loni ČP doručila celkem 243 milionů vnitrostátních dopisů, v roce 2018 jich bylo 265 milionů.

„Odhadujeme, že dvourychlostní doručování nám umožní snížit ročně náklady o 400 až 500 milionů korun. Navíc to bude možné zvládnout s menším počtem doručovatelek, jichž má Česká pošta dlouhodobě nedostatek,“ uvedl Cinkl.

A jak to tedy v praxi bude teď vypadat? V případě, že odesilatel chce využít režim doručování každý pracovní den, musí dopis viditelně označit údajem D+1 a nalepit na něj písmenkovou známku A či s platnou nominální hodnotou 26 Kč.

Pokud si zvolí ekonomický režim, pouze dopis řádně ofrankuje písmenkovou známkou B nebo známkou v hodnotě 19 korun.

Pro pomalejší doručování vydala ČP dvě nové béčkové písmenkové známky, které od února budou na poštách k mání. Na jedné z nich je zobrazeno legendární jízdní kolo Favorit a na té druhé poštovní posel na koni v historické červené uniformě. Obě známky vyšly v nákladu 200 tisíc kusů, takže by jich měl být pro první dny dvourychlostního doručování dostatek.

Nynější opatření následuje po lednovém zdražení doporučených dopisů, cenných psaní i poštovních poukázek včetně dobírkových. Například poukázky s urychlenou výplatou typu D při poukazované částce do 1000 Kč zdražila Česká pošta od 1. ledna o čtrnáct korun a všechny ostatní o tři koruny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám