Hlavní obsah

Ryanairu klesl zisk a v létě očekává propad příjmů z letenek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings hospodařila v prvním fiskální čtvrtletí (do konce června) s výrazně nižším ziskem. Po zdanění klesl meziročně o 20 procent na 319 miliónů eur (8,25 miliardy korun). Promítly se do něj nižší příjmy z letenek a vyšší náklady na paliva i zaměstnance.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Letadlo společnosti Ryanair

Článek

Zisk podle společnosti klesl kvůli vysoké konkurenci, mimořádně teplému počasí v severní Evropě a nejistotě způsobené řadou stávek. Aerolinky navíc očekávají pokles příjmů z letenek v letním období.

Ještě v květnu firma předpověděla, že průměrné ceny letenek v prvním čtvrtletí klesnou o pět procent a ve druhém se o čtyři procenta zvýší. Nyní však sdělila, že v prvním kvartálu se snížily o čtyři procenta, ve druhém však vzrostou zřejmě jen o procento.

„Zatímco ceny letenek za první čtvrtletí byly o něco vyšší, než se očekávalo, nedávné zhoršení podnikatelského prostředí a očekávaný dopad stávek na ceny znamenají, že příjmy z letenek se budou zvyšovat pouze o jedno procento,” uvedl šéf společnosti Michael O'Leary.

Kvůli stávkám se ruší 300 letů

Ryanair zveřejnil výsledky před nejhoršími stávkami, jaké firmu dosud zasáhly. Kvůli stávkám palubních posádek ve Španělsku, Portugalsku, Itálii a Belgii bude ve středu a ve čtvrtek zrušeno přes 300 letů denně ze standardních 2400.

Aerolinky Ryanair působí ve 37 zemích včetně České republiky. Z hlediska počtu přepravovaných cestujících jsou evropskou jedničkou, loni jejich služeb využilo na 130 miliónů cestujících. Akcie Ryanairu v pátek oslabily o 20 procent, v pondělí dopoledne ztrácely přes jedno procento.

Reklama

Související články

Lufthansa koupí letadla od Boeingu a Airbusu

Německá letecká společnost Lufthansa koupí 16 nových letadel od výrobců Boeing a Airbus. Katalogová hodnota objednávky je 2,1 miliardy eur (53,6 miliardy Kč)....

Nejlepšími aeroliniemi jsou Qatar Airways

Katarské aerolinie Qatar Airways jsou nejlepšími na světě. Tvrdí to zpráva společnosti AirHelp, která cestujícím pomáhá s kompenzacemi za zpoždění letadel....

Výběr článků

Načítám