Hlavní obsah

Ryanair podal nabídku na převzetí krachujících italských aerolinek Alitalia

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší evropská nízkonákladová letecká společnost Ryanair podala nezávaznou nabídku na převzetí krachujících italských aerolinek Alitalia. Agentuře Reuters to v pondělí řekl finanční ředitel irského dopravce Neil Sorahan.

Foto: Profimedia.cz

Italská Alitalila stála před bankrotem v minulosti už několikrát.

Článek

„Nemohu k tomu říct mnoho dalšího, jen že považujeme za správné se toho účastnit,” řekl k podání nezávazné nabídky Sorahan.

Ředitel Ryanairu Michael O’Leary v červnu prohlásil, že pokud se Ryanair rozhodne do italské firmy investovat, bude žádat většinový podíl. Předtím se ale vyjadřoval v tom smyslu, že by chtěl s Alitalií spolupracovat, ale nikoli ji koupit.

Alitalia je od května pod zvláštní správou, o niž kvůli finančním problémům požádala italskou vládu. Firma prodělává a musí propouštět tisíce lidí.

Pátek byl poslední termín pro podání nezávazných nabídek zájemci o převzetí. Podle zdrojů Reuters jich přišlo celkem deset. Závazné nabídky budou muset zájemci podat do října.

Alitalia byla před krachem už v roce 2008

Alitalia stála před bankrotem v minulosti už několikrát. V roce 2008 vláda rovněž uvalila zvláštní správu, firma se ale vyhnula likvidaci a byla zprivatizována italskými investory. V roce 2014 do Alitalie vstoupila Etihad, vlajkový přepravce Spojených arabských emirátů.

Opětné znárodnění firmy vláda vylučuje. Mnozí Italové jsou znechuceni opakovaným zachraňováním firmy, za něž daňoví poplatníci zaplatili už přes sedm miliard eur (188 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám