Hlavní obsah

RWE zdražuje plyn v průměru o 3,1 procenta

PRAHA
Aktualizováno

Ceny zemního plynu pro domácnosti, které odebírají plyn od největšího prodejce v Česku RWE Transgas, vzrostou od úterý v průměru o 3,1 procenta. Pražská plynárenská zvýší ceny o 3,2 procenta; u společnosti E.ON si od dubna připlatí jen podnikatelé a firmy, domácnostem se ceny nemění.

Článek

Průměrné české domácnosti, která využívá plyn od RWE pouze k vaření, se měsíční platba zvýší o 2,50 koruny včetně DPH. Tam, kde plyn používají navíc k ohřevu vody, zaplatí měsíčně o 19 korun více. Těm, kteří používají plyn na topení, ohřev vody a vaření, se účet zvýší o 56 korun.

Provoz rodinného domku, v němž se na zemním plynu vaří, ohřívá voda i topí, se v průměru prodraží o 94 korun měsíčně.

Nejvíce zdraží plyn na severu Čech

Zdražení nejvíce pocítí domácnosti na severu Čech, kde cena vzroste o 3,6 procenta. Naopak nejmenší nárůst, o 2,3 procenta, zaznamenají zákazníci Severomoravské plynárenské.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Středočeská plynárenská zdraží o 3,5 procenta, Západočeská plynárenská o 3,3 procenta, Východočeská plynárenská o 3,1 procenta a Jihomoravská plynárenská o tři procenta.

Rostou ceny ropy, olejů i černého uhlí

"Hlavním důvodem zdražování je výrazný nárůst cen energetických komodit na světových trzích, zejména cen ropy, lehkých a těžkých topných olejů a také cen černého uhlí," řekl již dříve k cenám člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Ceny se naposledy měnily v lednu. RWE tehdy zvedlo ceny domácnostem v průměru o 7,4 procenta, Pražská plynárenská o 6,2 procenta a E.ON o 7,5 procenta.

Měsíční dopad na zákazníky (v Kč včetně DPH) od 1.4. 2008
domácnost - vaření2,50
domácnost - vaření, ohřev vody19
domácnost - vaření, ohřev vody, topení56
rodinný dům - vaření, ohřev vody, topení94
živnostník (100 MWh)250 (bez DPH)
firma (2500 MWH)6239 (bez DPH)

Reklama

Související témata:

Související články

RWE zvedá cenu plynu, domácnosti si připlatí

Dominantní prodejce plynu v České republice, společnost RWE Transgas, zvýší od 1. října ceny plynu pro domácnosti v průměru o 4,8 procenta. Lidé, kteří doma...

Nebudeme vydírat Evropu plynem, slibuje Rusko

První ruský vicepremiér Sergej Ivanov ve čtvrtek v uzbecké Buchaře slíbil, že Rusko nezastaví dodávky plynu do Evropy bez ohledu na vývoj v ní. Dodávky plynu...

Výběr článků

Načítám