Hlavní obsah

Ruzyně se chystá na stávku pilotů ČSA

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká správa letišť (ČSL) se bude snažit omezit na minimum dopady časově neomezené stávky, kterou chtějí piloti Českých aerolinií (ČSA) zahájit 17. června ve čtyři hodiny ráno a zastavit všechny lety na linkách ČSA.

Článek

 "Přijali jsme již opatření, aby se případná stávka nijak nedotkla cestujících, kteří si koupili letenky na lety jiných leteckých společností než ČSA. Zajištěna bude plynulost provozu na mezinárodních letištích v Praze-Ruzyni, Ostravě-Mošnově, i v Karlových Varech," sdělila ve čtvrtek Právu mluvčí ČSL Anna Kovaříková. Piloti si stávkou chtějí vymoci uzavření samostatné kolektivní smlouvy, kterou vedení ČSA donedávna odmítalo, a v další fázi kolektivního vyjednávání pak výrazné zvýšení platů.

"Každý den je však možností, jak stávku ještě odvrátit. Naším cílem není stávkovat, ale dohodnout se. Trváme ovšem na samostatné kolektivní smlouvě," řekl novinářům prezident Sdružení dopravních pilotů ČSA Radomil Kratochvíl. Do stávky se podle Kratochvíla zapojí většina z 350 pilotů. Stávkovou pohotovost již vyhlásily i odborové organizace mechaniků, leteckých techniků a inženýrů, které se ale až v pondělí definitivně rozhodnou, zda se ke stávce pilotů připojí.

Lety jiných aerolinek nebudou zpožděny

Opatření, která ČSL pro případ stávky chystá, komplikuje podle Kovaříkové skutečnost, že není stále ještě jasné, zda by musely být dočasně zrušeny všechny lety ČSA, nebo jen část z nich. České aerolinie však už avízovaly, že pro přepravu svých cestujících by využily charterových letů i aerolinek, které létají do stejných destinací jako ČSA a disponují volnými kapacitami. "Odbavení pasažérů, kteří se přepravují jinými společnostmi než ČSA, a cestujících těch pravidelných spojů Českých aerolinií, které jsou provozovány letadly jiných dopravců, bude probíhat bez přerušení. Lety nebudou kvůli stávce zpožděny," ujistil generální ředitel České správy letišť Martin Kačur.

V Ruzyni budou zesílena bezpečnostní opatření a kontroly. ČSL upozorňuje, že může dojít ke změnám ve způsobu parkování vozidel, i v provozu na komunikacích areálu letiště. Odbavení přílétajících pasažérů, pro něž je cílovou destinací Ruzyň, bude bez ohledu na stávku probíhat v běžném režimu. Pro tranzitní cestující zajistí ČSL veškerý potřebný servis přímo v tranzitním prostoru letiště.

Speciální přepážky

Cestujícím ČSA budou v Ruzyni sloužit speciální informační přepážky. Pro každý plánovaný let se ve spolupráci s ČSA chystá otevření přepážky check-in, která pasažérům zajistí rezervaci. Posílena bude infomační služba přímo na letišti. Využít už nyní lze také telefonní linky správy letišť 220 113 314 a 220 113 321. Časy příletů a odletů bude možné sledovat i na internetových stránách ČSL. České aerolinie již oznámily, že pro případ stávky přijmou takové kroky, aby se minimalizoval dopad na cestující.

"Prioritou je návrat lidí ze zahraničních dovolených, protože ti nemají letenky, které by mohli využít pro let s jinou společností. ČSA o jejich dopravě jednají s charterovými dopravci, či využijí piloty, kteří se k protestu nepřipojí. O našich aktuálních opatřeních naleznou cestující informace na internetové adrese www.csa.cz, nebo na telefonní lince 239 007 007," řekl Právu mluvčí ČSA Daniel Plovajko.

Denně ztráta až čtyřicet miliónů

Na hospodaření České správy letišť i Českých aerolinií by zmíněná opatření měla stávka velmi citelný dopad. ČSA by každý prostávkovaný den přípravil až o čtyřicet miliónů korun. Správa letišť by zase přišla o část poplatků ze 75 až 80 přistání letadel ČSA denně. Vedení Českých aerolinií již upozornilo, že v případě velkých ztrát by muselo propustit několik stovek ze svých 4500 zaměstnanců.

Plovajko se však ohradil proti informaci zveřejněné v Lidových novinách, že v první řadě by museli z ČSA odejít odboroví předáci. "Z mé strany nepadlo ani slovo o podávání výpovědí jakýmkoli konkrétním zaměstnancům, či dokonce zástupcům odborových organizací," zdůraznil mluvčí ČSA.

Reklama

Související články

Piloti ČSA zahájili protestní akce

Již měsíc jsou zaměstnanci Českých aerolinií bez kolektivní smlouvy. Pilotům z Českého sdružení dopravních pilotů ČSA se tato situace pranic nelíbí....

Piloti ČSA úmyslně zpozdili odlety letadel

Piloti Českých aerolinií (ČSA) omítají od 7. května vykonávat jakékoli činnosti nad rámec svých pracovních povinností. V důsledku toho se ve středu zpozdilo...

Protest pilotů zpozdil třetinu letů ČSA

Kvůli protestům pilotů bylo ve čtvrtek zpožděno 24 ze 76 letů Českých aerolinií. Průměrně museli cestující navíc čekat 22 minut. Dnes může být zpoždění...

Výběr článků

Načítám