Hlavní obsah

Ruzyně loni odbavila 11,5 miliónu cestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ruzyňské letiště loni odbavilo rekordních 11,5 miliónu cestujících, což je o 700 000 více než v roce 2005. V úterý to uvedla generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová. Nárůst souvisí se zvyšujícím se podílem nízkonákladových aerolinií. Ten nyní dosahuje 20 procent.

Článek

Z celkového počtu pasažérů letělo 65 procent na pravidelných linkách, zbytek připadá na charterové lety. Nejoblíbenějším cílem byl v roce 2006 Londýn, kam směřoval zhruba jeden milión cestujících, následuje Paříž s 670 000, Frankfurt nad Mohanem s 450 000 a Amsterdam se 400 000 cestujícími. Nejvíce lidí, skoro 1,3 miliónu, bylo odbaveny v srpnu.

Velikostí se pražské letiště řadí do třetí desítky mezi evropskými konkurenty. Z nových zemí Evropské unie je však největší a na paty šlape například Vídni, jejíž letiště odbavuje asi o třetinu více pasažérů.

Počet odbavených cestujících na pražském letišti roste každým rokem. Předloni prošlo letištěm 10,8 miliónu pasažérů a počet lidí tak poprvé přesáhl deset miliónů. V roce 2004 to bylo 9,7 miliónu cestujících. S novým terminálem Sever 2, který byl otevřen přesně před rokem, se kapacita letiště zvýšila až na 20 miliónů cestujících ročně. Těch by mělo letiště podle dřívějšího odhadu Černochové dosáhnout v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám