Hlavní obsah

Rusy čeká zdražování. První na řadě je chléb

Právo, ČTK, brw

V Rusku v příštích dnech poměrně výrazně podraží chléb a pečivo, varoval ve čtvrtek list Kommersant s tím, že ceny této komodity mohou bez ohledu na rekordní úrodu obilí stoupnout až o deset procent.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Výloha jednoho z moskevských obchodů s logy eura, dolaru a rublu

Článek

Výrobci zdražení odůvodňují rostoucími cenami surovin, které se odvíjejí od dolaru, vůči němuž se rubl „téměř beznadějně“ propadá, obchodníci k tomu přidávají růst cen obalových materiálů a nákladů na dopravu.

„Mouka za listopad podražila o 22 procent, od začátku roku o 50,“ napsal Kommersant s odvoláním na údaje výrobců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusy ale podle listu čeká zdražování všech potravin, které souvisí s propadem rublu i potravinovými sankcemi. „Vlastně už to začalo. Pohanka za minulý týden zdražila o 5,7 procenta, vejce o 4,5 procenta, zelenina a ovoce v průměru o 2,5 procenta,“ uvedl Kommersant.

Rubl dál klesá

Rubl pokračuje ve výrazném propadu i v pátek, nedokázala tomu zabránit ani čtvrteční podpora ruské centrální banky.

Krátce po zahájení pátečního obchodování se kurz ruské měny k americkému dolaru přiblížil hranici 57 rublů za dolar a sestoupil k americké měně na nové historické minimum. Dolů míří i ruské akcie, které sledují pokles cen ropy na světových trzích.

Ruská centrální banka ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod, aby podpořila domácí měnu a zbrzdila inflaci. Rubl od začátku roku ztratil více než 40 procent. Oslabuje jej prudký pokles cen ropy na světových trzích i vliv západních sankcí uvalených na Rusko kvůli jeho politice vůči sousední Ukrajině.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám