Hlavní obsah

Ruští miliardáři na volbách v USA vydělali

ČTK, doh

Největší boháči Ruska od vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách výrazně zhodnotili svůj majetek. Tamní miliardáři díky vzestupu ruských akcií i posílení rublu zbohatli zhruba o 29 miliard dolarů (cca 739 mld. Kč), napsal ekonomický magazín Forbes.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K těm, kdo vydělali nejvíc, patří i lidé, kteří figurují na americkém sankčním seznamu a mají velmi blízko k ruskému prezidentovi. Příkladem je Gennadij Timčenko, jeden z nejbohatších oligarchů, který jen díky posílení akcií plynárenské firmy Novatek vydělal 1,8 miliardy dolarů (45,9 mld. Kč).

Pomohl si také údajný Putinův zeť

Timčenko, mimo jiné šéf představenstva ruské hokejové ligy KHL, podle Forbesu vlastní majetek napříč odvětvími za 15,1 miliardy dolarů. Oligarcha má velmi dobré vztahy s Kremlem, od anexe Krymu ale čelí americkým sankcím.

Leonid Michelson, jejž Forbes označuje za nejbohatšího Rusa (jiné žebříčky ale uvádějí oceláře Alexeje Mordašova), si podle magazínu pomohl nejvíc. Drží většinu akcií Novateku, čímž mu přibylo 1,9 miliardy dolarů a jeho celkový majetek se rozrostl zhruba na 18,2 miliardy dolarů.

Forbes v této souvislosti, i když bez konkrétních čísel, zmiňuje také mladého Kirilla Šamalova, jejž média označují za Putinova zetě. Loni zmíněný magazín odhadl hodnotu jeho jmění na 2,3 miliardy dolarů.

Na rostoucích cenách akcií a posílení rublu vydělal také Mordašov a další ocelář Vladimir Lisin. Ten během tří dnů od Trumpova vítězství dokázal svůj majetek zhodnotit o 830 miliónů dolarů.

Také dolar a americké akcie po zmíněných volbách posílily, takže vydělali – i když o něco méně než Rusové – i nejbohatší lidé ve Spojených státech.

Hodnota majetku amerických miliardářů se zvýšila zhruba o 2,8 miliardy dolarů, napsal Forbes.

Reklama

Výběr článků

Načítám