Hlavní obsah

Růst českého průmyslu zrychlil na 5,5 procenta, táhne ho výroba aut a strojů

Novinky, bož
Aktualizováno

Průmyslová výroba v Česku v lednu meziročně vzrostla na 5,5 procenta z prosincových 3,3 procenta. K růstu přispěla zejména výroba automobilů, strojů a zařízení. Vyplynulo to z údajů, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Leden měl v letošním roce stejný počet pracovních dnů jako o rok dříve. K meziročnímu růstu průmyslové produkce i v lednu významně přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Její příspěvek k růstu průmyslu činil 1,1 procentního bodu, sama pak vzrostla o 5,6 procenta.

Dalším odvětvím, které výrazně pomohlo, byla výroba strojů a zařízení. K růstu průmyslu přihodilo jeden procentní bod, když zaznamenalo meziroční růst o 13,9 procenta. Necelé procento přidala výroba elektrických zařízení, která vzrostla o 15,3 procenta.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda zaměstnanců v průmyslu v lednu meziročně stoupla o 9,6 procenta na 31 946 korun.

Poroste i o šest procent

Růstu ale zřejmě ještě není konec. „Optimismus průmyslníkům vydrží i v dalších měsících, a to díky pokračující silné poptávce stimulované růstem u nás i v zahraničí,” uvedl pro Novinky ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu jsou výborné a lze tedy očekávat na další jeho silný výkon v nadcházejících měsících. Hovoří pro to i šetření nálady v průmyslu a podnikatelském segmentu vůbec,” doplnil Kovanda. Za celý rok 2018 podle něj průmyslová výroba vzroste o šest procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám