Hlavní obsah

Růst české ekonomiky zpomalil

Novinky, bož
Aktualizováno

Meziroční růst českého hrubého domácího produktu (HDP) v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalil na 2,5 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku česká ekonomika rostla meziročně o 2,6 procenta. Vyplynulo to z předběžného odhadu, který ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Na růstu HDP se v prvním čtvrtletí podílela především zahraniční poptávka a spotřeba domácností. Nadále se dařilo většině odvětví služeb a také stavebnictví.

„V letošním roce by měla tuzemská ekonomika dále nepatrně zpomalit a konsensuální očekávání se posouvá k růstu kolem 2,5 procenta,” uvedl hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Čína patří mezi největší exportní destinace Německa, nepřímo je tak podstatná i pro tuzemskou ekonomiku
Jakub Seidler, ekonom ING

Jako rizika pro další růst HDP analytici vnímají zpomalování průmyslové výroby a zahraniční poptávky, stejně jako eskalaci obchodních válek a zpomalování čínské ekonomiky.

„Čínská ekonomika je sice z pohledu přímého tuzemského vývozu méně významná destinace, patří však mezi největší exportní destinace Německa a nepřímo je tak podstatná i pro tuzemskou ekonomiku,” připomněl Seidler. Německo je totiž největším obchodním partnerem Česka.

„V tomto ohledu je do jisté míry příznivou zprávou zrychlení německé ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku, a to mezičtvrtletně o 0,4 procenta, zatímco v závěru minulého roku se růst našeho nejvýznamnějšího obchodního partnera pohyboval na hraně recese,” doplnil ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám