Hlavní obsah

Růst cen zpomalil, potraviny zlevnily

Novinky, tov

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na dvě procenta, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v říjnu a nejméně od dubna letošního roku. Zdražilo bydlení, zlevnily potraviny, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly podle statistiků nadále největší vliv ceny bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného o 3,3 procenta a elektřiny o 5,6 procenta. Zdražilo i vodné a stočné.

Rostly také ceny alkoholických nápojů a tabáku, pivo meziročně zdražilo o 4,5 procenta.

Naopak zlevnily potraviny a nealkoholické nápoje. Například vejce zlevnila o 26 procent, a to částečně i vlivem jejich výrazného meziměsíčního zvýšení loni v listopadu. Ovoce zlevnilo o devět procent. Vepřové maso a pečivo zlevnily o jednotky procent.

Meziměsíčně ceny klesly v listopadu oproti říjnu o 0,1 procenta.

„Vedle nižších cen potravin měly na inflaci příznivý vliv i ceny dovolených a bytových doplňků. Naproti tomu dražší byly podle očekávání opět energie pro domácnosti,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Inflace se dostává na cíl centrální banky, i když ta předpokládala ve své nejnovější prognóze, že růst cen naopak zrychlí na 2,5 procenta.

„Inflace stále více zaostává za očekáváním ČNB, a tím spíše by proto mohla přesvědčit centrální banku, aby s dalším zvyšováním úrokových sazeb počkala minimálně do února. V té době bude přece jen výhled na rok 2019 o něco jasnější i s ohledem na brexit a podobně,” dodal ekonom.

Reklama

Výběr článků

Načítám