Hlavní obsah

Rusko zpřísňuje kontroly na hranicích s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Zpřísněný celní režim způsobil ve čtvrtek problémy na rusko-ukrajinském pomezí. Moskva posílila kontroly na hranicích kvůli obavám z pašování zbraní, uvedla agentura ITAR-TASS s odvoláním na ruskou celní správu FTS. Na některých přechodech se kvůli tomu vytvořily dlouhé kolony kamiónů.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Rusko-ukrajinský přechod Uspěnka na východě Ukrajiny

Článek

Moskva má podle mluvčího FTS informace o tom, že "přes hranice se přepravuje zakázané zboží včetně zbraní". Z tohoto důvodu pokládá za nutné hraniční kontroly zpřísnit. Jaké konkrétní poznatky k zavedení tohoto kroku vedly, FTS neoznámila.

Pro ukrajinské zboží byl podle ukrajinské agentury Unian od středy vstup do Ruska fakticky uzavřen. Od nočních hodin ruští celníci blokovali na všech silničních přechodech bez jakéhokoli vysvětlení odbavování ukrajinských kamionů.

"Auta prostě vracejí zpátky, ani je neprohlížejí," citovala agentura jednoho z ukrajinských přepravců.

V pohraniční zóně prý panuje chaos. I když se podle posledních zpráv ve čtvrtek v poledne kamióny do Ruska opět rozjely, na přechodech v Charkovské oblasti stála fronta několika stovek kamiónů.

Podle mluvčího ruské celní zprávy měla Moskva informace o tom, že "přes hranice se přepravuje zakázané zboží včetně zbraní".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám