Hlavní obsah

Rusko zavřelo už pátý McDonald’s. Není to odveta, tvrdí

Ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor nařídil dočasně uzavřít další z restaurací amerického řetězce s rychlým občerstvením McDonald’s, tentokrát v Jekatěrinburgu. Oznámila to v úterý agentura Reuters.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Kreml se odráží v oknech jedné z prvních zavřených restaurací McDonald’s v Moskvě.

Článek

Jde již o pátou pobočku McDonald’s, v níž úřad zastavil provoz. Rospotrebnadzor tvrdí, že v provozovnách zjistil porušování hygienických předpisů, odmítá však, že by šlo o odvetu za západní sankce. Předtím úřad zavřel čtyři restaurace amerického řetězce v Moskvě.

Úřad nyní v restauracích McDonald’s provádí rozsáhlé hygienické kontroly. V této souvislosti se už dříve objevilo podezření, že jde o odvetu za sankce, které na Rusko za jeho postup v ukrajinské krizi uvalil Západ.

McDonald’s začátkem dubna ukončil provoz svých restaurací na Krymu, když tento ukrajinský poloostrov anektovalo Rusko. Někteří ruští politici tehdy vyzvali k uzavření všech restaurací McDonald’s v Rusku.

McDonald’s má v Rusku 440 poboček. První otevřel v roce 1990 na Puškinově náměstí v Moskvě a lidé před ní stáli v dlouhé frontě. Právě tato první pobočka byla mezi prvními zavřenými restauracemi, uvedl reportér BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám