Hlavní obsah

Rusko přestalo dodávat ropu i do ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLORUSKO

Také Česká republika doplatila na spory mezi Ruskem a Běloruskem. Tím, že bylo v pondělí v 19:54 Slovensko odstaveno od přívodu ruské ropy, přestala ropa přitékat také do ČR. Fakticky však bude ropa do země ještě několik dní proudit ze zásob, které jsou na Slovensku.

Článek

Ruská dodavatelská společnost Transněfť zastavila tranzit ropy přes Bělorusko do Evropy. Země prý nelegálně odčerpávala ropu určenou pro jiné evropské státy. Využila tak toho, že přes ni vede ropovod. Dodávky už nedostávají Polsko, Německo, Maďarsko, Slovensko a ČR.

"Naši spoluobčané se nemusí obávat, protože Česká republika je na tuto situaci připravena a umí ji vyřešit," řekl ministr průmyslu  Martin Říman.

Země má podle směrnic EU zásoby ropy na 90 dní, a výpadek by tak neměl znamenat vážnější problémy. Podle ministerstva průmyslu má Česká republika zásoby dokonce na 102 dní.

ČR má k dispozici ještě ropu, kterou dodává ropovod IKL, který vede z Itálie přes Německo. V případě výpadku ruské ropy je schopen zemi zásobovat. Problém je však v tom, že tuto ropu je schopná zpracovávat pouze rafinérie v Kralupech nad Vltavou, protože obsahuje nižší množství síry. Jiné rafinérie, například litvínovská, si s ní technicky neumějí poradit.

Kdy by mohla být dodávka ropy z Ruska obnovena se zatím neví, vedení ruské dodavatelské společnosti Transněfti hodlá údajně zahájit dialog s běloruskou stranou již v úterý, kdy v zemi skončí pravoslavné Vánoce.

Fakticky bude ropa do ČR ještě několik dní proudit, protože tekutina se  zastavila na slovensko-ukrajinské hranici. Do ČR asi čtyři dny půjde ropa ze zásobníků na Slovensku.

Evropa doplácí na hádku dvou spojenců

Rusko a Bělorusko se o ceny ropy přou už několik měsíců. Ruské firmy surovinu zemi dodávaly za nižší ceny než jiným zemím. Od začátku roku to chtěly změnit a ceny vyrovat. S tím Bělorusko nesouhlasilo. Přistoupilo na to pouze za podmínky, že zvýší cla. Místo plateb si ale země podle společnosti Transněft, která se o ropovod stará, začala brát více ropy.

Viceprezident ruské dodavatelské společnosti Sergej Grigorjev v pondělí novinářům řekl, že si běloruská strana začala brát tranzitní ropu namísto ruských plateb za clo. "Proto jsme snížili objem tranzitní ropy, který odpovídá odebíranému množství. Pak jsme ale dosáhli stavu, kdy jsme museli zastavit veškerý vývoz," dodal Grigoriev.

Náměstek ministerstva hospodářského rozvoje a obchodu Andrej Šaronov řekl, že za stávajících okolností nelze zaručit spolehlivé zásobování zemí ve střední a východní Evropě. "Nyní existuje hrozba, že nebude možné plnit mezinárodní smlouvy mezi ruskými společnostmi a podniky v západní a východní Evropě," citovala Šaronova slova agentura ITAR-Tass.

Schéma ropovodů v Evropě. Červeně zvýrazněný je větvený ropovod Družba.

Polsko, Německo a Maďarsko bez dodávek již dříve

Tranzit ruské ropy do Polska a Německa se zastavil v noci na pondělí, v pondělí ráno pak byla přerušena také dodávka do Maďarska. Z Běloruska tak ropa neproudí zřejmě ani na Ukrajinu. Právě přes tuto větev dostávají z ropovodu družba surovinu i Slovensko a ČR.

Polsko má zásoby ropy na 80 dní. Přední odběratelské společnosti zde již vyjednávají o alternativních dodávkách z jiných zemí.

Stav zásob ropy podle směrnice Evropské rady (dny spotřeby celkem)
Česká republika98
Polsko77
Slovensko70
Zdroj: Správa státních hmotných rezerv

Britská společnost Shell, která v má podíl v ropné rafinerii v německém Schwedtu, v pondělí oznámila, že závod musí začít zpracovávat ropu ze zásobníků, protože i jejich kohout vyschl.

Ropovody v ČR

DRUŽBA

Ropa z tehdy sovětského ropovodu začala do Československa proudit na začátku 60. let. Je to nejdelší ropovod na světě. Z Ruska jde do Běloruska a ve městě Mozyr se dělí na severní a jížní větev. Severní zásobuje Polsko a Německo, jižní proudí na Ukrajinu a odtup do Maďarska, na Slovensko a do ČR.

Družba v ČR

  • délka trasy: 375 km
  • kapacita: 9 mil. tun ropy ročně
  • rychlost proudění 1-1,4 m/s
  • průměr potrubí: 0,52 m

IKL

Začal fungovat 13. července 1996. ČR se chtěla zbavit závislosti na ropě z Ruska. Do ČR vede odbočka ropovodu, který původně začíná v italském Terstu. Oba ropovody Družba a IKL se v ČR potkávají u Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou, kde je největší česká rafinérie.

IKL v ČR

  • délka: 170 km
  • kapacita: 10 mil tun ročně
  • rychlost proudění: 0,5-1,2 m/s
  • průměr potrubí: 0,71 m

zdroj: MERO

Do Maďarska zatím ropovodem teče ropa ze zásob, které má Ukrajina. Ty ale skončí v pondělí večer. Maďarská rafinérská společnost MOL má zásoby ropy na 90 dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám