Hlavní obsah

Rusko a Norsko vytáhly proti USA do války o plyn

Právo, Michal Mocek

Nová energetická bitva potichu vzplála. Koncem dubna dorazila ze Spojených států do Evropy první loď se zkapalněným plynem (LNG). Rusové ani Norové, kteří evropský trh ovládají, však nemíní nečinně přihlížet americké expanzi, upozorňují západní média.

Foto: Profimedia.cz

Americký tanker s LNG Creole Spirit v portugalském přístavu Sines

Článek

Loď Creole Spirit, která dorazila z Texasu do portugalského přístavu Sines, zajistila teprve šestou dodávku amerického LNG v kratičkých dějinách jeho vývozu z USA. První taková dodávka zamířila letos v únoru do Brazílie. Další putovaly do Argentiny a Indie.

Američané doufají, že revoluce v těžbě ropy a plynu v jejich zemi (nástup tzv. frakování) jim umožní prosadit se jako významný energetický hráč na evropském a světovém trhu. Jejich země už předběhla Rusko v těžbě plynu a nyní se chce stát i jeho významným vývozcem.

„Starý duopol, Rusko a Norsko, čelí novému konkurentovi, USA,“ řekl Thierry Bros, analytik francouzské banky Société Génerale, který se zaměřuje na obchod s plynem. Dodal, že oba nynější „vládci trhu“ se musí rozhodnout, jak budou dál pokračovat a zda chtějí svést boj za udržení svých tržních podílů.

Zaplavování trhu

Zdá se však, že rozhodnutí již padlo. Rusové podle německého deníku Die Welt už zaplavují trh dodávkami. I navzdory unijním protiruským sankcím vzrostl loni jejich vývoz do Evropy (včetně Turecka) na 158,6 miliardy kubíků plynu, což bylo o osm procent více než v roce 2014. Ruský tržní podíl tak činil 31 procent.

A i když se Moskva nově rozhádala i s Turky, za první čtvrtletí vzrostl její vývoz do Evropy o dalších 28 procent. Sto čtyřicet miliónů kubíků plynu, které podle agentury Trend News zatím dodali Američané, na tom mnoho nezmění.

Snažili se však i Norové. Loni dodali podle různých údajů 108 až 115 miliard kubíků plynu, čímž pokryli asi čtvrtinu spotřeby v Evropě. Letos v prvním čtvrtletí vzrostl jejich vývoz o dalších 17 procent proti stavu před rokem. Oznámil to tamní správce plynovodů Gassco.

USA budou ve větším měřítku dodávat do cenově atraktivnější Asie
Walter Boltz, exšéf rakouského regulačního úřadu

Experti věří, že nejen americký vstup na eurotrh s plynem, ale sama vyhlídka na něj urychlí pokles cen této suroviny. Právě tento vývoj však může výhledově zahradit všechny cesty pro plyn z USA do Evropy.

Už nyní jsou ceny této suroviny nízké. Plyn z Ruska se v březnu prodával za 147,2 dolaru. Tisíc kubíků plynu tak stálo o 56 procent méně než o rok dříve. Cena 400 dolarů za tisíc kubíků, platná ještě před pár lety, nyní vypadá jako hudba velmi vzdálené minulosti.

Bude však ještě hůře. Experti očekávají, že do léta klesne dokonce na pouhých sto dolarů za tisíc kubíků. Za těchto okolností budou o prodeji rozhodovat náklady na těžbu a dopravu.

Kdo je levnější?

Američané podle listu The Daily Mail tvrdí, že jsou v tomto směru ve výhodné pozici. Těžba plynu o energetické hodnotě milión britských termálních jednotek (BTU) u nich prý stojí dva dolary, zatímco v Evropě 4,18 dolaru. I když se započtou náklady na přepravu (asi 50 centů), jsou prý americké dodávky stále skoro dvakrát levnější než ty evropské.

Většina z dovozu
Evropa dováží asi tři pětiny své spotřeby paliv
V případě plynu podíl dovozu poroste, protože evropská produkce klesá
Jen loni to bylo asi o 15 procent
Nejvyšší ceny plynu jsou ve Švédsku, Dánsku a Portugalsku; nejméně za něj platí Rumuni, Maďaři a Litevci
Rumuni tak za plyn platí třikrát méně než Švédové
Zdroj: Trend News Agency

Web oilprice.com ale nabízí odlišné údaje. Gazprom prý může dodat plyn obsahující milión termálních jednotek za 3,5 dolaru. Američané však údajně potřebují ceny ve výši nejméně čtyři až pět dolarů za plyn s miliónem BTU, aby pokryli aspoň náklady na těžbu a dodávky.

Při ceně 147,2 dolaru za tisíc kubíků plynu stojí už nyní milión BTU v této surovině pouhých 4,15 dolaru, což už je skutečně na hraně. A další pokles se čeká. Norové se utěšují ještě tím, že dopravní ceny amerického plynu mají letos vzrůst, a to až o třetinu.

Američany omezují i jejich exportní kapacity, I kdyby nedodávali nikam jinam než do Unie, mohou podle expertů, na něž se odvolává Die Welt, dodávat nyní nejvýše 24 miliard kubíků plynu ročně – šestapůlkrát méně než Rusko.

I bez Američanů to bude tvrdší

Ruský analytik Vitalij Krjukov pochybuje, že Američané se do Evropy poženou. Uvádí, že vývoz do Asie je výnosnější. Podobně to vidí Walter Boltz, bývalý šéf rakouského regulačního úřadu: „Zatímco USA budou ve větším měřítku dodávat do cenově atraktivnější Asie, budou kapacity na LNG v západní Africe volné a přesměrují se na Evropu.“

Vyrůstají však noví vývozci plynu v Kanadě, ve východní Africe, a zejména v Austrálii, jež se chce podle Mezinárodní agentury pro energii stát do roku 2020 největším vývozcem LNG.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám