Hlavní obsah

Ruské akcie jsou nejníž za pět let, rubl znovu klesá

– Moskva

Ruské akcie i rubl v pátek prudce oslabují a hlavní akciový index RTS klesl nejníže za pět let. Kurz rublu vůči euru i dolaru klesl o více než tři procenta a k dolaru spadl až na nové rekordní minimum.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rusové platí stále více rublů za jeden dolar, proto křivka grafu při oslabení rublu stoupá.

Článek

Dolarový index ruských akcií se v pátek kvůli dalšímu oslabení rublu poprvé propadl pod hranici 1000 bodů, a to až na 979 bodů. Ocitl se tak nejníže od poloviny roku 2009. Naopak rublový index MICEX po propadu rublu mírně roste.

Za poklesem kurzu rublu je zejména centrální banka, která oznámila, že uvolnila svou kurzovou politiku. K dolaru rubl krátce po otevření trhu oslabil na více než 48 rublů za dolar. K euru se obchodoval za zhruba 60 rublů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to rozvinutá panika s příznaky sebenaplňující se měnové krize,“ řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom moskevské pobočky ING Bank Dmitrij Polevoj. „V takové době by centrální banka měla intervenovat, vždyť když tohle není riziko pro finanční stabilitu, tak co to pak je?“

Ve středu centrální banka změnila svou intervenční politiku. Snížila velikost intervencí na trhu na podporu rublu na 350 miliónů USD (7,8 miliardy Kč) denně, s výjimkou doby, kdy by se objevila rizika pro finanční stabilitu.

Pokles cen ropy a západní sankce vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi snížily vývoz z Ruska a příliv investic. Rubl tak již několik měsíců klesá. Propad výrazně zrychlil od počátku října a centrální banka minulý měsíc vydala na podporu domácí měny 30 miliard USD. To byla její největší měsíční intervence za více než pět let.

Ke ztrátám rublu také přispívají zprávy o obnovení bojů na východní Ukrajině, kde se obě strany již dlouhou dobu vzájemně obviňují z porušování křehkého příměří.

Dál rovněž klesají ceny ropy, hlavní ruské vývozní komodity. Výrazný pokles cen ropy by přitom mohl způsobit citelný deficit v platební bilanci Ruska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám