Hlavní obsah

Ruská centrální banka překvapivě snížila základní úrok na osm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská centrální banka v pátek snížila svou základní úrokovou sazbu o 1,5 procentního bodu na osm procent. To je výraznější snížení, než se předpokládalo. Snaží se tak podpořit ekonomiku, na kterou mají negativní dopady západní sankce. Banka zároveň předpověděla, že hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v letošním roce sníží o čtyři až šest procent. Koncem dubna počítala s propadem o osm až deset procent.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruská centrální banka

Článek

Většina analytiků v průzkumu agentury Reuters předpovídala, že centrální banka sníží základní úrok o půl procentního bodu. "Současná tempa růstu spotřebitelských cen zůstávají nízká, což přispívá k dalšímu zpomalování meziroční inflace," uvedla centrální banka v páteční zprávě.

"Pokles podnikatelské aktivity je pomalejší, než ruská centrální banka očekávala v červnu. Vnější prostředí ale zůstává pro ruskou ekonomiku obtížné a nadále ekonomickou aktivitu výrazně omezuje," dodala.

Nulový úrok skončil. Evropská centrální banka zvýšila sazbu na půl procenta

Ekonomika

Centrální banka snížila odhad letošní celoroční inflace na 12 až 15 procent z dříve předpokládaných 14 až 17 procent. V polovině července podle banky meziroční míra inflace činila 15,5 procenta.

Banka rovněž uvedla, že nyní posoudí potřebu dalšího snižování úrokových sazeb ve zbytku letošního roku. Příští zasedání centrální banky je naplánováno na 16. září.

Základní úroková sazba je teď v Rusku na nižší úrovni než před zahájením invaze ruských vojsk na Ukrajinu, kdy činila 9,5 procenta. Krátce po zahájení invaze centrální banka základní sazbu více než zdvojnásobila na 20 procent, aby podpořila kurz rublu a omezila inflační tlaky. Od té doby už ale základní úrok několikrát snížila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám