Hlavní obsah

Rukavice v každém obchodě. Vojtěch nařídil, aby je zákazníci dostávali bezplatně

Novinky, bož

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo, aby prodejny potravin bezplatně u každého vchodu zákazníkům poskytovaly jednorázové rukavice nebo jinou ochranu rukou, například mikrotenový sáček. Jde o součást nařízení ministerstva zdravotnictví, které ve čtvrtek vydal ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Prázdné pokladny v brněnském supermarketu v době, kterou vláda stanovila výhradně pro seniory nad 65 let

Článek

Nařízení vejde v účinnost v pátek v šest hodin ráno. Platit bude do středy 1. dubna, kdy může být případně prodlouženo.

Ministerstvo reaguje na skutečnost, že koronavirus, který způsobuje nemoc Covid-19, se často šíří prostřednictvím rukou.

Infikovaný jedinec může nechráněnou rukou virus šířit na povrchy (včetně obalů potravin), z nichž se pak může nakazit další člověk, pokud by se tohoto povrchu dotýkal bez rukavice či jiné ochrany.

O náhradu škod kvůli nouzovému stavu nebude možné žádat

Koronavirus

Vzhledem k právní kličce, kdy vláda přestala postupovat podle krizového zákona, ale začala se řídit zákonem o ochraně veřejného zdraví, vyhlašuje nyní opatření ministerstvo zdravotnictví, a ne kabinet jako celek. Vláda bere mimořádná opatření pouze na vědomí.

To má podle vlády znamenat mimo jiné to, že lidé a firmy nebudou mít možnost žádat o náhradu škod, které jim způsobí opatření vyhlášená v souvislosti s nouzovým stavem. Toto stanovisko vlády tlumočil nejprve ve středu šéf krizového štábu Roman Prymula a pak se k němu ve čtvrtek přidala i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

V rámci stejného mimořádného opatření také Vojtěch nově umožnil otevřít hotely a penziony pro ubytování například kvůli výkonu práce či podnikání. Součástí je pokračující zákaz provoz restaurací, hospod či většiny prodejen, který platí rovněž do středy 1. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám